Home » Natură » Zorii unei noi religii (II)

Zorii unei noi religii (II)

Publicat: 12.12.2007
Oamenii au aflat ca nu pot actiona la nesfarsit asupra mediului fara a suferi consecintele acestui fapt. Imbolnavirea planetei a devenit o oglinda a societatilor care o populeaza. In tarile puternic industrializate, ecologia a aparut intai ca o necesitate, devenind in scurt timp un stil de viata.

Inapoi la natura
Este foarte evidenta in prezent tendinta de reintoarcere la natura. Un alt domeniu si-a largit semnificatia pentru a corespunde nevoilor actuale ale societatii: SPA.
Sanitas per aquam – atesta faptul ca oamenii cunosteau inca din Antichitate puterile curative ale apei.
Hidroterapia este o metoda traditionala care foloseste virtutile curative ale apei in practicile terapeutice. Apa folosita la temperaturi si presiuni diferite asociata cu puterea vindecatoare a plantelor si a namolurilor au constituit tratamente ce si-au dovedit eficacitatea in fata timpului si a tehnologiei.
Spa-urile moderne imbina tehnicile traditionale cu cele moderne, avand ca rezultate: detoxifierea organismului, accelerarea proceselor metabolice, imbunatatirea capacitatii de miscare, relaxarea si detoxifierea intregului organism.

Interiorul spa-urilor foloseste culori, sunete si materiale inspirate de natura. Produsele folosite pentru diferitele tratamente au la baza extrase naturale din plante. Aceste cure au ca efect echilibrarea si reenergizarea trupului si a mintii.
Desemnand initial terapia prin apa, termenul de spa cunoaste azi variate acceptiuni, interconectate intre ele: filosofie, psihologie, estetica, medicina, cosmetologie, activitati corporale si spirituale, nutritie.

La noi in gradina
Chiar daca in Romania reformele ecologice au debutat tarziu si lent, initiativele diverselor ONG-uri nu au ramas fara rezultate.
Cu toate acestea, Romania are 13% zone protejate, in comparatie cu Bulgaria, care are 34%. Nici litoralul romanesc nu a ramas nealterat. Printre bogatiile naturale ale tarii se afla si o rezervatie marina cu specii unicat care se intinde de-a lungul zonei 2 Mai – Vama Veche, insa acest lucru nu a fost o piedica in calea poluarii zonei.
Delta Dunarii a format la varsarea in Marea Neagra numeroase fasii de nisip. Doua dintre acestea sunt destinatii populare in randul iubitorilor de turism rural, insa este foarte probabil ca lucrurile sa nu ramana asa pentru prea mult timp. Autoritatile din Sulina au initiat un proiect de amenajare a plajei salbatice, in dorinta de a corespunde standardelor turistice, pe cand cele din Sfantul Gheorghe doresc sa pastreze zona asa cum este, intelegand ca tocmai salbaticia locului este cea care atrage turistii obositi de toate formele de poluare cotidiana.

Ascensiunea civilizatiei umane are la baza cunoasterea. Tot cunoasterea poate fi salvarea omenirii.
Marea mobilizare
O data trase semnalele de alarma, oamenii au inceput sa ia masuri. Pentru a intelege corect ecologia, trebuie sa renuntam la ideea ca o persoana nu conteaza. Nimeni nu este lasat deoparte. Ideea ca nu se face primavara cu o floare este falsa in acest context. In realitate, puteti descoperi ca sunt foarte multe flori.
Sunt cateva metode pe care le putem aplica si in vietile noastre, masuri care nu numai ca nu ne vor dauna, dar ne vor imbunati viata considerabil, protejandu-ne in acelasi timp si resursele financiare. De altfel, „Bun si ieftin” este un motto pe care majoritatea dintre noi l-au aplicat macar o data in viata.

Solutiile sunt la indemana noastra si sunt menite sa ne usureze viata:

  • Evita pierderile inutile de apa, energie electrica si caldura;
  • Foloseste becuri economice, consuma mai putin si au o durata de viata mai mare;
  • Instaleaza, daca este posibil, panouri solare – dincolo de faptul ca asigura necesarul de apa calda, pot sustine si nevoile de incalzire ale unei case. Un specialist va poate da mai multe detalii despre aceste solutii, care chiar daca par mai dificil de pus in aplicare, au efecte benefice pe termen lung;
  • Nu lasa bateriile si transformatoarele in priza – chiar daca nu le folosesti, acestea consuma in continuare energie;
  • Scapa de marii consumatori de energie – cand iti achizitionezi aparate electrocasnice, asigura-te ca au clasa de consum A, A+, A++;
  • In cazul in care masina dumneavoastra de spalat este echipata si cu un uscator, incercati pe cat posibil sa nu il folositi, aceasta functie necesitand o cantitate mare de energie;
  • Spalati la temperatura mica sau conectati masina de spalat la alimentarea cu apa calda. Veti reduce consumul mare de energie necesar incalzirii apei la temperaturi inalte;
  • O izolare buna a casei va injumatati pierderile de caldura. Intrebati un specialist despre sistemele de incalzire eficiente. Ati putea afla lucruri uimitoare despre metodele ecologice de incalzire a locuintelor. Aveti de ales intre sistemul pe lemne (peleta sau rumegus), panourile solare, biogazul sau geo-caldura (foloseste caldura pamantului);
  • Utilizati cat mai des transportul in comun;
  • Parcurgeti distantele scurte pe jos – este mai sanatos si mai economicos;
  • Este preferabil sa calatoriti cu trenul, in defavoarea avionului.
  • Transportul aerian este un important factor poluator.
  • Daca va pregatiti sa achizitionati un automobil, alegeti unul care are un consum mai mic de carburant;
  • Faceti plimbari cu bicicleta. In marile orase ale tarii au fost deja marcate traseele speciale pentru biciclisti. Chiar daca nu ne bucuram de aceleasi favoruri ca alti cetateni ai UE, este un inceput bun;
  • Verificati calitatea hainelor pe care le cumparati. Este indicat sa alegeti materiale din fibra naturala;
  • Consumati mai putina carne si mai multe legume si fructe proaspete;
  • Alegeti produse ecologice – in Romania inca nu sunt o marfa pe cale de disparitie, avand in vedere ca suntem o tara in majoritate rurala, care mai tine la vechile traditii ale agriculturii;
  • Cumparati produse locale in sezon;
  • Redescoperiti frumusetile locale.

Educatia ecologica intre a fi si a nu fi
Desi este direct legata de alte materii predate in scoli, ecologia ar merita sa fie o disciplina de studiu separata. Generatiile urmatoare trebuie sa inteleaga importanta acestei noi discipline de care depinde viitorul lor, viitorul copiilor lor, viitorul planetei. Altfel, ce rost ar avea aceasta evolutie uimitoare, produsa incet, de-a lungul a mai multor generatii, de care noi avem acum privilegiul sa ne bucuram, daca peste 50 de ani , nimic nu va mai conta?
Ceea ce este cu adevarat imbucurator este ca din ce in ce mai multi oameni inteleg gravitatea acestei situatii, iar unii dintre ei, persoane publice locale sau internationale, au acceptat sa-si foloseasca imaginea pentru sustinerea acestei noi misiuni a omenirii.
Marile companii si marile industrii si-au revizuit campaniile de P.R., dupa ce foarte multi consumatori au renuntat la produsele lor, din cauza ca firmele producatoare se aflau pe listele marilor poluatori. A fost necesara o investitie masiva in utilaje noi, care polueaza mai putin, si in sisteme inteligente de administrare a deseurilor industriale. Din ce in ce mai multi consumatori au inceput sa aleaga produse care nu dauneaza ozonului, ale caror componente sau a caror fabricare nu a daunat mediului, produse care nu au fost testate pe animale sau al caror ambalaj este reciclabil.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase