Home » Revista Descopera » Editorial » Cum obtii Piatra Filosofala?

Cum obtii Piatra Filosofala?

Cum obtii Piatra Filosofala?
Publicat: 17.03.2008
Intr-o noapte rece, cu promoroaca, m-am refugiat intr-o taverna obscura, unde am cunoscut un tanar ce parea rupt dintr-o poveste de-a lui Haruki Murakami. Nimeni nu stia exact cum il cheama si, cateodata, nici el nu isi mai aducea aminte, dar, pentru ca avea plete si pometi rotunzi precum Pieile Rosii, raspundea la numele de Apasul.

Apasul lucreaza „la acoperisuri“. Spune, zambind, ca mereu s-a simtit fericit la inaltime, ca pentru el este un fapt de gratie sa se afle acolo zi de zi si sa priveasca lumea de sus (vezi rubrica X-treme).

In luna februarie, am participat impreuna cu astronomul amator Catalin Beldea la doua sesiuni de astrofoto in timpul carora am imortalizat conjunctia lui Venus cu Jupiter si eclipsa totala de Luna (vezi rubrica de Astronomie). Cele doua evenimente au avut loc in crucea noptii si au durat pana spre itirea zorilor. Nu e deloc comod sa stai inlemnit in ger cateva ore bune, insa pasiunea fanatica cu care vorbea Catalin despre stele in timp ce isi regla si verifica permanent instrumentele m-a facut sa uit cu totul de frig si de somn.

De un an si ceva, in fiecare seara de marti, ma intalnesc cu Vice, o formatie underground formata din trei tineri in pragul varstei de 30 de ani care, de mai bine de sapte ani de zile, performeaza exclusiv din placere. In timpul zilei, chitaristul lucreaza la o firma de audit, basistul la o corporatie transnationala, iar vocalistul scrie in revista pe care o aveti in fata (vezi rubrica go4it). Domni respectabili in viata de zi cu zi, cei trei se transforma radical in cursul noptii de marti a fiecarei saptamani, fiind electrizati la maximum de hobby-ul lor.

In ultimii cinci ani, de cand lucrez la Descopera, am intalnit o multime de oameni indragostiti de calatorii si de expeditii (vezi rubrica Explorer). Oameni care au avut curajul de a risca, de a renunta la o viata comoda si safe in Romania, pentru a cunoaste mai bine lumea in care traiesc. Cu secole in urma, se spune ca alchimistii (vezi rubrica D-files) munceau ani intregi, fara intrerupere, pentru a obtine Piatra Filosofala. Ars Magna – Marea Opera – era o lucrare atat de anevoioasa, incat cel care se incumeta la ea era la randu-i transformat spiritual pe parcursul procesului, iar cand acesta ajungea la capat, alchimistul era deja un Mare Initiat, caruia ii fusesera revelate aproape toate secretele Universului.

Este o lectie de viata simpla si straveche, pe care cei mai multi ajungem sa o uitam. Daca nu investim pasiune si daca nu suntem in stare sa facem sacrificii pentru a ne urmari idealurile, acestea vor sfarsi in desertaciune.

Foto: Dragos Cristescu

http://blog.descopera.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase