Home » Revista Descopera » Editorial » RASPLATA vanatorului de eclipsa

RASPLATA vanatorului de eclipsa

Publicat: 14.09.2008
Pe 7 august 2007, site-ul NASA, portalul numarul unu la nivel mondial dedicat fenomenelor astronomice, a ales drept Imaginea Zilei una dintre fotografiile eclipsei totale de Soare de pe 1 august. Fotografia cu pricina a fost produsa pe plaja imensului lac artificial Obi, langa localitatea Leninskoie, la 20 km de Novosibirsk, in inima Siberiei, de catre redactorii Descopera. Gestul NASA a fost, poate, cea mai dulce rasplata pe care o puteam primi dupa ce, vreme de aproape un an de zile, foarte multi oameni au „conspirat“intr-un fel sau altul pentru ca proiectul acestei expeditii sa se intample.

Sa te recunoasca si sa te crediteze cea mai mare agentie spatiala din lume nu este putin lucru. Dincolo de asta, eu unul raman cu doua satisfactii – prima profesionala, cea de-a doua personala. Gratie partenerului nostru, BRD, Eclipsa din Siberia a fost prima expeditie organizata integral de DESCOPERA in afara granitelor tarii noastre. De aproape cinci ani de zile, in cadrul rubricii Descopera in Romania (de unde s-a inspirat si acea jenanta revista care incearca fara succes sa ne copieze), Lucian Vasilescu ne dezvaluie ca in tara noastra exista numeroare locuri, nu neaparat comerciale, nu neaparat indexate in lista de destinatii a agentiilor de turism, care merita cunoscute si vizitate. In afara de asta, am mai participat, in calitate de invitati, la numeroase evenimente din universul tematic al publicatiei noastre, atat in Europa, cat si peste Ocean. Insa, pana acum, niciodata nu am mai produs singuri fotoreportaje conectate la un fenomen global, de interes general. Sper ca articolele despre eclipsa din Siberia sa fie doar inceputul unei lungi serii prin care noi, redactorii DESCOPERA, sa ne aflam pentru voi acolo, in inima evenimentelor.

Se spune ca o eclipsa totala de Soare este un fenomen extraordinar de spectaculos, poate cel mai frumos eveniment astronomic pe care-l putem observa de pe Pamant. In 1999, in ciuda prognozei meteo nefavorabile, am avut proasta inspiratie de a ramane in Bucuresti. Am vizionat, asadar, evenimentul dimpreuna cu cateva sute de tineri si copii, in Parcul Tineretului din Capitala. Desi a fost partial innorat, tin minte aproape fiecare secunda a „filmului“ eclipsei, pentru ca putinul pe care mi-a fost dat sa-l vad mi-a placut foarte mult. Insa de abia acum, la Novosibirsk, pe un cer senin precum cristalul, am constientizat cat de complex este de fapt fenomenul si am ajuns sa-i dau dreptate colegului meu, Catalin Beldea, care spunea ca „odata ce ai vazut o eclipsa totala, iti vei dori sa le vezi pe toate celelalte“.

Povestea efectiva a vanarii eclipsei totale de Soare din Siberia o puteti citi la rubrica de Astronomie din revista de fata. Povestea drumului de la Bucuresti la Novosibirsk (am traversat patru fusuri orare si jumatate de Rusie – Volga, Muntii Ural si taigaua siberiana – pentru a ajunge… undeva foarte departe, aproximativ la mijlocul distantei dintre Moscova si Vladivostok) si raspunsul la intrebarile de ce este comparabila Moscova cu orice mare capitala europeana, cate fete frumoase se afla exact in capitala Siberiei si de ce nu este deloc indicat sa bei supa de taitei oferita de rusi necunoscuti in Transsiberian le veti afla in articolul de Explorer din editia pe octombrie a revistei DESCOPERA.

Articole pe aceeasi tema:

Descopera ofera Imaginea Zilei pentru NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase