Home » Știință » Ce simţi atunci când eşti invizibil? Experimentul care schimbă percepţia creierului despre corp – VIDEO

Ce simţi atunci când eşti invizibil? Experimentul care schimbă percepţia creierului despre corp – VIDEO

Publicat: 24.04.2015
De la publicarea romanului "Omul invizibil" de HG Wells lumea SF a devenit fascinată de idea că un corp poate dispărea din vedere.

În timp ce oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte pelerine invizibile, o echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia încearcă să descopere ce s-ar întâmpla cu oamenii dacă ar deţine această „super-putere”. Ei au aflat până acum că este posibil să păcăleşti creierul unei persoane şi să îl faci să creadă că acea persoană este invizibilă prin simpla utilizare a unor ochelari pentru realitate virtuală.

Studiul realizat de ei a scos la iveală faptul că oamenii se pot descurca mai uşor în situaţii sociale stresante în cazul creării iluziei invizibilităţi.

La cercetare au participat 125 de persoane care au fost rugate să poarte ochelari pentru realitatea virtuală în timp ce stăteau în picioare şi se uitau la propriile corpuri. În loc să le vadă, cercetătorii le arătau însă fie corpul unui manechin, fie un spaţiu gol în locul în care trebuia să se afle acesta.

Un cercetător a atins corpul fiecărui participant cu o pensulă mişcând simultan o pensulă în spaţiul corespunzător corpului participantului din spaţiul gol ca şi cum ar fi atins un corp invizibil.

FOTO: Daily Mail    FOTO: Daily Mail

Atingerile au fost făcute în cinci locuri diferite de pe corp, pe abdomen, pe braţul stâng şi drept şi pe picioare. Durata fiecărei atingeri a fost de o secundă.

În timpul celui de-al doilea experiment, atingerile au fost făcute în spaţiul liber întârziate cu 1,25 secunde după atingerile fizice. Ulterior, atingerile făcute cu pensula pe corpurile participanţilor au fost aplicate în direcţii opuse şi pe părţi ale corpului diferite de cele văzute prin ochelarii speciali.

Aceste experimente au fost repetate pe manechine pentru a vedea facă participanţii la studiu „adjudecă” corpurile manechinelor chiar dacă arată diferit de ale lor.

Ulterior, participanţii la studiu au primit o serie de întrebări cu privire la percepţiile pe care le-au avut în timpul experimentelor.

„În mai puţin de un minut, cei mai mulţi participanţi au început să transfere senzaţia de atingere porţiunii de spaţiu gol unde au văzut pensulele mişcându-se experimentând un corp invizibil în acea poziţie”, explică Arvid Guterstam, autorul studiului.

Sursă: YouTube

„Am arătat într-un studiu anterior că aceeaşi iluzie poate fi creată pentru o singură mână. Studiul prezent demostrează că poate, în mod surprinzător, să fie extinsă la un întreg corp invizibil”, a mai adăugat el.

Pentru a demonstra eficienţa iluziei, cercetătorii au făcut şi mişcări de înjunghiere cu un cuţit spre spaţiul gol care reprezenta stomacul corpului invizibil.

Participanţii au început să transpire văzând cuţitul ridicat în timp ce experimentau iluzia, dar nu mai reacţionau la el atunci când iluzia nu mai exista, lucru care arată că în primul caz creierul interpretează pericolul către spaţiul gol ca pe un pericol direct asupra propriul corp.

Sursă: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase