Home » Știință » Cercetătorii britanici au descoperit beneficiile ultrasunetelor. Ce pot vindeca

Cercetătorii britanici au descoperit beneficiile ultrasunetelor. Ce pot vindeca

Cercetătorii britanici au descoperit beneficiile ultrasunetelor. Ce pot vindeca
Publicat: 14.07.2015
Şedinţele cu ultrasunete pot ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor cronice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici.

O echipă de cercetători de la universităţile din Sheffield şi Bristol a testat procedura pe şoareci cu răni cronice, care necesitau un timp lung de vindecare şi cel mai adesea se infectau.

Autorii noului studiu spun că rezultatele testelor au fost „destul de impresionante”, dar sunt necesare studii clinice pentru a vedea dacă procedura poate fi aplicată şi în cazul oamenilor, potrivit bbc.com.

Ultrasunetele sunt deja folosite de medici pentru a trata traumatisme osoase.

Printre rănile cronice se numără cele provocate de statul în aceeaşi poziţie pe perioade lungi – de exemplu, pacienţii care nu se pot mişca din pat – şi ulcere provocate de diabet în zona picioarelor, care pot conduce la amputarea membrelor.

Acest tip de răni sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, având în vedere că organismul îşi pierde treptat capacitatea de a se reface.

Ultrasunetele fac să vibreze celulele din rană şi din jurul acesteia, procedura „trezindu-le” pentru a le determina să reacţioneze mai bine. În cazul şoarecilor, timpul de vindecare a rănilor s-a redus de la nouă la şase zile.

Cercetătorii au folosit pentru aceste teste echipamentul utilizat pentru realizarea de examene cu ultrasunete în timpul sarcinii.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase