Home » Știință » Fericirea nu te face mai sănătos! Descoperirea contradictorie a unui studiu realizat pe 1.000.000 de oameni – VIDEO

Fericirea nu te face mai sănătos! Descoperirea contradictorie a unui studiu realizat pe 1.000.000 de oameni – VIDEO

Publicat: 11.12.2015
Studiul a cercetat un milion de femei britanice timp de 10 ani, iar rezultatele au prezentat drept nefondată opinia generală că fericirea sporeşte sănătatea şi longevitatea.
„Veşti bune pentru cei morocănoşi. Fericirea şi starea de bine nu par să aibă nici o legătură directă cu mortalitatea”, a declarat Sir Richard Peto, un autor al studiului şi profesor de statistici medicale şi epidemiologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
 
Richard Peto şi colegii săi au decis să cerceteze acest subiect deoarece există o credinţă larg răspândită că stresul şi nefericirea sunt cauza bolilor. Astfel de convingeri pot alimenta o tendinţă de a-i pe unii bolnavi că s-au îmbolnăvit conştient, prin felul lor de a fi mai negativi.
 
„Încrederea în afirmaţii care nu sunt adevărate nu este cea mai bună opţiune. Există destule poveşti de groază despre sănătate”, a declarat profesorul Peto. 
 
Studiul a implicat 1.000.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani care au fost studiate din 1996 până în 2001. Etapele de lucru au presupus completarea unor chestionare, oferirea înregistrărilor oficiale ale deceselor şi datele privind spitalizările lor. Chestionarele pentru femei conţineau întrebări despre cât de des s-au simţit fericite, relaxate, stresate; dar şi date despre starea de sănătate, fiind în prealabil rugate să-şi măsoare tensiunea arterială, evoluţia diabetului zaharat (dacă acesteau erau bolnave), astmul, artrita, depresia sau anxietatea.
 
 
„Am introdus şi întrebarea despre fericire fiindcă multă lume este interesată de efectele ei. Cele mai importante informaţii au venit de la 500.000 de femei care au declarat în rapoartele lor că se află într-o stare de sănătate bună şi nu suferă de afecţiuni cardiace, cancer sau accidente vasculare cerebrale”, a declarat Profesorul Peto. 
 
Potrivit răspunsurilor analizate, nefericirea şi stresul nu sunt asociate cu un risc înalt de mortalitate şi nici nu pot duce direct spre moarte. Nefericirea poate avea efecte negative prin alte metode, precum motivaţia omului la suicid, alcoolism sau alte comportamente periculoase.
 
„Mi-ar fi plăcut să asist la mai multe discuţii despre cum aceşti oamenii pot introduce multiple trăiri şi emoţii într-un raport de fericire. Gândeşte-te la toate câte ţi se întâmplă în viaţă şi spune-mi cât de fericit eşti. Fericirea este o măsură maleabilă”, a declarat Baruch Fischhoff, psiholog la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, SUA. Baruch Fischhoff este specialist în luarea deciziilor, dar nu a participat la acest studiu. 
 
Profesorul Peto consideră că noul studiu nu va schimba prea mult convingerea despre fericire. „Pericolele nefericirii sunt atât de înrădăcinate. Oamenii încă mai cred că ca stresul provoacă atacuri de cord”, a declarat Sir Richard Peto. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase