Home » Știință » Cercetătorii de la Stanford au creat o baterie care îşi modifică starea în funcţie de temperatură. ”O să înlocuiască bateriile tradiţionale” – VIDEO

Cercetătorii de la Stanford au creat o baterie care îşi modifică starea în funcţie de temperatură. ”O să înlocuiască bateriile tradiţionale” – VIDEO

Cercetătorii de la Stanford au creat o baterie care îşi modifică starea în funcţie de temperatură. ”O să înlocuiască bateriile tradiţionale” – VIDEO
Publicat: 13.01.2016
Punctul maxim de temperatură pe care bateria o poate suporta este de 70 de grade Celsius

O echipă de cercetători americani a inventat prima baterie cu litiu-ion capabilă să-şi întrerupă funcţionarea în momentul în care se supraîncălzeşte şi să repornească atunci când atinge temperatura optimă de răcire. Această inovaţie va reduce semnificativ riscul ca bateriile să se supraîncălzească şi să provoace accidente.

Creatorii noului dispozitiv au fost inginerii Zhenan Bao, Yi Cui şi Zheng Chen, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii din Stanford, SUA. Cercetătorii au folosit particule de nichel învelite în grafen şi încorporate într-un film de polietilenă elastică. În momentul în care interacţionează, particulele formează un bun conductor de electricitate. Pe de altă parte, atunci când temperatura filmului creşte, acesta se dilată, iar particulele se îndepărtează unele de celelalte, stopând fluxul curentului electric.

Punctul maxim de temperatură pe care bateria o poate suporta este de 70 de grade Celsius. În momentul în care această valoare este atinsă, filmul de polietilenă se dilată, cauzând separarea particulelor de nichel. Când temperatura bateriei revine la o valoare mai mică de 70 de grade Celsius, filmul îşi recapătă dimensiunile iniţiale, iar bateria este capabilă să genereze electricitate din nou.

Limita de temperatură poate fi modificată în funcţie de numărul particulelor inserate în polietilenă. Mai mult decât atât, filmul folosit pe post de suport poate fi realizat dintr-un alt polimer.

„În comparaţie cu dispozitivele precedente, bateria pe care am creat-o este mult mai eficientă, dar şi mult mai sigură. Ne aşteptăm ca o astfel de invenţie să înlocuiască bateriile tradiţionale”, a declarat cercetătorul Yi Cui.

Sursa: stanforddaily.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase