Home » Știință » Noi IMAGINI de la prima aterizare verticală a unei rachete. Space X se pregăteşte de o nouă premieră

Noi IMAGINI de la prima aterizare verticală a unei rachete. Space X se pregăteşte de o nouă premieră

Publicat: 14.01.2016
Compania aeuronautică Space X îşi propune să realizeze prima aterizare în poziţie verticală a unei rachete pe o platformă aflată în Oceanul Pacific .

Aeronava, denumită Falcon 9, va fi lansată pe orbită cu scopul de a transporta un satelit  NASA de monitorizare a stării oceanelor

Aparatul de zbor va fi propulsat de la baza aeriană din Vandenberg, California. La două minute după ce se va ridica de la sol, motoarele rachetei se vor separa de corpul principal al acesteia şi vor lăsa locul trenului de aterizare, pentru a ateriza pe o platformă plutitoare din Oceanul Pacific.

Foto: spacex.com

Navele companiei Space X  au mai efectuat două aterizări până acum, însă fără succes. De data aceasta, specialiştii sunt optimişti, deoarece, în luna decembrie,  racheta de tip Falcon 9  a reuşit să aterizeze cu succes pe o platformă situată în perimetrul bazei aeriene din Cape Canaveral.

Foto: spacex.com

Faptul că racheta va fi capabilă să aterizeze în mijlocul apelor, ar da posibilitatea companiei americane să recupereze piese ale unor aeronave, care, în mod normal, sunt pierdute în cadrul misiunilor. Astfel, reprezentanţii Space X speră că vor identifica piesele pierdute, le vor recondiţiona şi repune în funcţiune, reducând în mod semnificativ costurile aferente lansărilor pe orbită a rachetelor.

În momentul de faţă, compania americană încearcă să refolosească părţile componente ale primelor aeronave lansate. Specialiştii au aproximat valoarea acestor aparate de zbor a fost estimată la 61 de milioane de dolari. Din această sumă, 200.000 de dolari sunt necesari pentru alimentarea cu combustibil. „Lansând rachete reutilizabile, vom putea reduce costul unei deplasări în spaţiu chiar şi de 100 de ori”, a declarat CEO-ul Space X, Elon Musk.

Americanii şi-au propus să realizeze circa 60 de misiuni, iar costul lor total a fost aproximat la circa 8 miliarde de dolari. Următoarea lansare va avea loc pe parcursul lunii februarie.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase