Home » Știință » Abilitatea de a controla visele ar putea rezolva misterul conştiinţei

Abilitatea de a controla visele ar putea rezolva misterul conştiinţei

Publicat: 17.01.2016
Ne petrecem aproximativ şase ani din viaţa visând, asta înseamnă circa 2.190 de zile sau 52.560 de ore.
Deşi putem fi conştienţi de percepţiile şi emoţiile pe care le trăim în visele noastre, în acelaşi timp nu suntem conştienţi de ele după ce ne trezim.
 
Acest lucru explică de ce nu putem recunoaşte dacă suntem într-un vis şi, adesea, confundăm aceste istorioare bizare care ni se întâmplă în somn cu realitatea.
 
Există oameni care au capacitatea de a experimenta conştient visele lor şi se pot „re-trezi” când unele aspecte ale conştiinţei lor semnalizează necesitatea. Ei pot controla şi acţiona cu o intenţie conştientă din lumea de vis (exemplu Leonardo DiCaprio în Inception film). Aceşti oameni se numesc visători lucizi.
 
Visul lucid este încă insuficient studiat, dar progresele recente ale cerectătorilor sugerează că este o stare de veghe hibridă între conştiinţă şi somn. Este unul din multe experienţe „anormale”, care pot apărea în timpul somnului.  O altă anomalie este paralizia de somn –  te trezeşti îngrozit şi paralizat rămânând într-o stare de somn. Există, de asemenea, treziri false, când crezi că te-a trezit doar pentru a descoperi că eşti de fapt, în vis.
 
Sursa foto: Paralizia de somn. ”Visul meu, Coşmarul meu”, 1915. Fritz Schwimbeck/wikimedia
 
Pentru a cerceta mai bine acest domeniu al viselor, al conştiinţei şi anomaliilor care ni se pot întâmpla, Dan Denis, de la Universitatea din Sheffield, şi Giulia Poerio, de la Universitatea din York, a lansat un sondaj on-line la scară largă despre experienţele de somn. 
 
”Aproximativ jumătate dintre noi experimentăm cel puţin un vis lucid în viaţa noastră. Acestea permit oamenilor să simuleze şi să genereze scenarii dorite: întâlnirea dragostei vieţii lor sau victoria într-o bătălie medievală”, a declarat Dan Denis.
 
Un studiu recent, care a cerut participanţilor să raporteze în detaliu visul lor cel mai recent, a constatat că visele lucide (în comparaţie cu cele non-lucide) au fost într-adevăr caracterizate de o mai mare conştientizare a faptulului că persoana se afla într-un vis. 
 
”Participanţii care au avut vise lucide, de asemenea, au declarat că au un mai mare control asupra gândurilor şi acţiunilor din cadrul visul, au avut capacitatea de a gândi logic şi îşi pot accesa mai bine amintirile din viaţa lor reală”, a afirmat Dan Denis, actualmente cercetator postdoctoral la Collaborator Hubbub la Universitatea din York.
 
Cortexul prefrontal 
 
Un alt studiu a cercetat capacitatea oamenilor de a lua decizii conştiente în stare de veghe, precum şi în timpul viselor lucide şi non-lucide. Rezultatele au demonstrat un grad mare de suprapunere între abilităţile volitive atunci când suntem treji şi atunci când visăm lucid. Cu toate acestea, capacitatea de a planifica a fost considerabil mai proastă în vise lucide, comparativ cu starea de veghe.
 
În cadrul studiului cerectătorii au avut o înţelegere cu participantul: în timpul visului ochii pot fi un mijloc de comunicare şi anume, două mişcări în stânga apoi două mişcări spre dreapta – aceste mişcări vor semnala că participantul este lucid. A fost constatat ca trecerea de la starea non-lucidă a somnului la cea lucidă este asociată cu o activitate crescută a zonele frontale a creierului. În mod semnificativ, aceste zone sunt asociate cu funcţionarea cognitivă, cum ar fi raţionamentul logic şi comportamentul voluntar care sunt de obicei observate numai în timpul stărilor de veghe.
 
”Un studiu a constatat că stimularea electrică a zonelor frontale ale creierului provoacă o creştere a gradului de luciditate din timpul visului. Cum apare conştiinţa în creier este una dintre întrebările cele mai uimitoare ale neuroştiinţei. Iar visele lucide creează posibilitatea de deschidere a unor noi perspective în cercetarea  conştiinţei”, a adăugat Dan Denis.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase