Home » Știință » O violonistă face muzică din nou, după 28 de ani de la un accident grav, prin intermediul undelor sale cerebrale – FOTO

O violonistă face muzică din nou, după 28 de ani de la un accident grav, prin intermediul undelor sale cerebrale – FOTO

Publicat: 08.02.2016
Rozmarin Johnson era o violonistă talentată şi membră a Orchestrei Naţionale de Operă Welsh din Marea Britanie atunci când a fost implicată într-un accident de maşină devastator, cu 28 de ani în urmă.
Accidentul a ţinut-o în comă timp de şapte luni, iar leziunile cerebrale pe care le-a avut i-au răpit capacitatea de a vorbi şi de a se deplasa.
 
Datorită unei noi aplicaţii care citeşte undele cerebrale ale oamenilor, Johnson a avut posibilitatea să compună muzică, pentru prima dată din 1988, şi a avut şansa de a se auzi cântând, în timp real, prin intermediul unui cvartet profesionist de coarde.
 
Sursa foto: Plymouth University
 
„A fost într-adevăr foarte emoţionant. Când am încercat acest lucru, pentru prima dată, noi cu Rozmarin eram în lacrimi. Am putut simţi bucuria imensă care venea de la ea datorită capacităţii de a face muzică. A fost perfect, deoarece Rozmarin poate citi muzica foarte bine şi poate face o alegere bine-informată”, a declarat Eduardo Miranda, de la Centrul Interdisciplinar de Cercetare a Muzicii Computerizate de la Universitatea Plymouth (Marea Britanie).
 
Aplicaţia a fost dezvoltată ca parte a unui program de cerectare ce a durat 10 de ani, fiind condus de Universitatea Plymouth şi care funcţionează prin conectarea unui pacient prin intermediul unei căşti EEG, care poate ”citi” informaţia electrică din creierul lor. Acest lucru permite unui pacient să selecteze note muzicale şi expresii cu ajutorul minţii, pur şi simplu, prin concentrarea pe diferite lumini colorate afişate pe un ecran computerizat.
 
Sursa foto: Plymouth University
 
„Marea realizare a acestui proiect este faptul că se poate face muzică fără a fi capabil să te deplasezi măcar. Rozmarin, în esenţă, controlează un alt muzician, care cântă pentru ea. Nu este încă posibil să citim gânduri, dar putem antrena oamenii să folosească semnalale cerebrale pentru a controla lucruri”, a explicat Miranda. 
 
Alţi trei pacienţi au fost, de asemenea, implicaţi în acest proces şi împreună cu Johnson, au fost capabili să compună muzică pentru unul dintre muzicienii cvartetului de coarde Bergesen.
 
Împreună, ei s-au numit Ansamblul Paramusical şi au înregistrat deja o piesă muzicală numită  ”Activarea memoriei”, care va fi cântată la sfârşitul acestei luni la Festivalul de Muzică şi Artă Contemporană din Plymouth.
 
Sursa foto: Plymouth University
 
Înainte de aceasta, Johnson a fost capabilă să ”cânte” câteva acorduri la pian cu ajutorul mamei sale, care explică că noul proiect a fost de un mare ajutor.
 
„Muzica este de fapt doar o motivaţie. Când a trecut de acest experiment, am dus-o pe Rozmarin la spital. A fost pentru prima dată când am auzit-o făcând muzică, alta decât cea pentru corzile de pian, pentru o lungă perioadă de timp”, afirmă mama femeii. 
 
Acest proiect este incredibil şidemonstrează cât de departe au ajuns oamenii de ştiinţă în a fi capabili de a debloca gândurile şi acţiunile persoanelor cu handicap prin intermediul undelor cerebrale.  
 
Oamenii de ştiinţă au excelat în citirea undelor cerebrale datorită programelor pentru calculator, care pot decoda gândurile oamenilor aproape în timp real.  Această tehnologie ar putea ajuta oamenii care suferă de leziuni cerebrale sau ale coloanei vertebrale să comunice sau chiar să circule liber, din nou. 
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase