Home » Știință » Să fie acesta motivul pentru care suntem obosiţi tot timpul? ”Nu contează numărul de ore pe care le dormim”

Să fie acesta motivul pentru care suntem obosiţi tot timpul? ”Nu contează numărul de ore pe care le dormim”

Să fie acesta motivul pentru care suntem obosiţi tot timpul? ”Nu contează numărul de ore pe care le dormim”
Publicat: 04.03.2016
Cu toţii ştim cât de important este să dormim cel puţin şapte-opt ore pe noapte, pentru a ne simţi odihniţi. Atunci de ce chiar şi după o perioadă în care respectăm cu stricteţe această regulă, încă ne simţim obosiţi?
Ne trezim tot mai greu dimineaţa, bem două, trei cafele şi oboseala nu ne părăseşte pe parcursul zilei.
 
Potrivit unui nou studiu publicat în revista „Brain, Behavior and Immunity”, nu contează doar numărul de ore pe care le dormim ci, mai ales, respectarea unui orar  de somn – cu alte cuvinte, dacă ne culcăm la o oră diferită în fiecare seară calitatea somnului are de suferit, fiind afectat ciclul de somn.
 
După ce au schimbat programul de somn şi de trezire al unui grup de şoareci, cercetătorii de la Washington State University au aflat că aceştia au avut o calitatea a somnului mai slabă, chiar dacă au dormit acelaşi număr de ore. Schimbarea a perturbat, de asemenea, sistemul imunitar şi a crescut sensibillitatea şi receptivitatea organismului faţă de anumite boli.
 
 
Studiul atribuie aceste schimbări dereglării ritmului circadian, deoarece şoarecii au dormit numărul obişnuit de ore. În cadrul experimentului, aceştia au fost treziţi în mod repetat. În aceste condiţii activitatea creierului asociată cu procesul de refacere din timpul somnului a fost redusă. Răspunsul imunitar slăbit indică faptul că o întrerupere în ciclul somn-veghe ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea organismului.
 
Alte lucruri care ar putea perturba ciclul circadian?
 
Utilizarea telefonului mobil, computerului şi altor dispozitive LED sau cu plasmă înainte de culcare;
 
Un program de lucru prelungit;
 
Diferenţa de fus orar.
 
Numărul de ore dormite nu reprezintă o garanţie a unui somn odihnitor. Somnul oamenilor este compus din mai multe cicluri de câte 90 de minute, în medie. Dacă ne trezim după un ciclu de somn ne simţim odihniţi, iar dacă ne trezim în mijlocul acestuia avem senzaţia de oboseală.
 
Din păcate, acest lucru se reflectă în mod direct atât în munca noastră, cât şi în starea noastră de spirit. O modificare importantă în programul nostru de zi cu zi ar fi să reuşim să ne culcăm la aceeaşi oră în fiecare seară!
 
Sursa: CSID
 

Vă mai recomandăm şi: Cine a inventat trotuarul?

                                 Pentagonul invită hackerii să îi atace site-urile. Ei pot fi răsplătiţi cu bani şi beneficii de imagine

                       O femeie din Marea Britanie a devenit primul pacient căruia i-a fost administrat un vaccin anticancer

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase