Home » Știință » Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer

Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer

Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer
Publicat: 08.03.2016
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, consumul regulat de aspirină reduce riscul de a dezvolta toate formele de cancer cu 3%, în special datorită rolului preventiv contra cancerului de colon şi a tumorilor gastro-intestinale.

Studiul, publicat în revista JAMA Oncology, susţine că aspirina ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 19% , iar cel de tumori gastro-intestinale cu 15%, comparativ cu persoanele care nu au obiceiul de a folosi acest medicament în mod constant, potrivit CSID.

Cercetătorii americani de la Spitalul din Massachusetts au analizat dosarele de sănătate a 136.000 de voluntari, femei şi bărbaţi, timp de 32 de ani (în intervalele 1908-2010 şi 1986-2012).

Studiul analizează persoanele care au declarat că au luat, sistematic, aspirină (doza clasică – 300 mg sau mică – 80 mg) cel puţin de două ori pe săptămână. Potrivit datelor, beneficiile medicamentului au apărut după aproximativ 5 ani de administrare sistematică.

Aspirina nu şi-a demonstrat efectele pozitive contra riscurilor de cancer mamar, pulmonar sau de prostată. Când acest tip de tumori sunt luate în consideraţie, aspirina a condus la reducerea riscului per ansamblu cu 3%.

„Putem recomanda unui număr mare de persoane să ia aspirină pentru a reduce riscul de cancer colorectal, în special acele persoane care au şi alte motive, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare – dar nu ne aflăm în punctul în care putem face o recomandare referitoare la folosirea aspirinei pentru prevenirea tuturor formelor de cancer”, spune dr. Andrew Chan, şeful unităţii de epidemiologie şi gastroenterologie a Spitalului din Massachusetts, unul din principalii autori ai studiului.

Cu alte cuvinte, aspirina poate fi o soluţie bună pentru diminuarea riscului de cancer, dar pentru că toată lumea este diferită, este important să consultaţi un medic înainte de urma un tratament cu aspirină, scrie CSID.

„În acest moment, se recomandă o discuţie cu un medic specialist în privinţa administrării de aspirină pentru a preveni cancerul gastrointestinal, în special dacă există factori de risc sau persoanele au în familie un istoric al cancerului. Aspirina nu ar trebui văzută ca un substitut al colonoscopiei sau a altor tipuri de screening”, consideră Andrew Chan.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase