Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au descoperit prima INIMĂ fosilizată într-un animal preistoric – FOTO

Oamenii de ştiinţă au descoperit prima INIMĂ fosilizată într-un animal preistoric – FOTO

Publicat: 26.04.2016
O nouă descoperire prezintă o inimă fosilizată, perfect conservată, într-un peşte vechi de 113-119 milioane de ani, din Brazilia, numit Rhacolepis.

Aceasta este prima inima fosilizată bine definită găsită într-un animal preistoric.

Ţesutul organic moale se dezintegrează rapid după moarte, astfel încât organele încep să se descompună imediat după interacţiunea cu bacteriile necrofage, fapt care nu le-a permis arheologilor să găsească multe ţesuturi moi. 

Dar, anumite depozite de fosile rare, numite konservat laggerstätten (ceea ce înseamnă „loc de depozitare”), sunt formate prin îngroparea rapidă a cadavrului în anumite condiţii care generează efecte chimice specifice. Aceste depozite pot păstra o serie de ţesuturi moi din organism.

Imagistica peştelui Rhacolepis prin tomografie sincrotronă. Imaginea arătă inima (în stânga) şi o secţiune transversală prin valvele inimii (cele cu săgeată).

Celebrele fosile Burgess Shale din British Columbia (Canada) prezintă viermi cu corpuri moi şi alte nevertebrate. Acestea au fost îngropate de nişte alunecări rapide de teren, acum aproximativ 525 milioane de ani.

Peştele bine conservat, vechi de 113-119 milioane de ani, a fost descoperit în Formaţiunea Santana din Brazilia. Acesta este una dintre puţinele fosile de vertebrate ce prezintă dovezi de conservare a ţesuturilor moi. Acestea includ părţi ale stomacurilor şi fâşii de muşchi.

Sursa foto:John Long, Flinders University

Astfel de descoperiri ar putea contribui la înţelegerea modelelor evolutive mai profunde ale organelor interne moi şi cum aceştia îşi dezvoltă propriul set de caracteristici speciale.

Găsirea unei inimi complet fosilizate într-un peşte vechi de aproape 120 de de milioane de ani este un progres major pentru José Xavier-Neto (Laboratorul brazilian Naţional de Bioştiinţă), Lara Maldanis (Universitatea din Campinas), Vincent Fernandez (Departamentul European Sincrotron de Radiaţii) si colegii lor din Brazilia şi Suedia.

Sursa foto: John Maisey/American Museum of Natural History

Peştele în interiorul căruia a fost găsită inima face parte din familia Rhacolepis, o specie complet dispărută astăzi.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase