Home » Știință » Ce este şi cum să faci faţă unui atac de panică?

Ce este şi cum să faci faţă unui atac de panică?

Ce este şi cum să faci faţă unui atac de panică?
Publicat: 05.06.2016
Atacul de panică este o stare de anxietate, un blocaj al întregului organism cu care se confruntă tot mai mulţi dintre noi. Psihoterapeutul Constantin Cornea spune pentru Gândul care sunt cauzele ce ne pot determina să ajungem în acest punct şi cum le putem depăşi.

“Atacul de panică este prima formă prin care corpul îţi spune că nu mai rezistă, pentru că se luptă cu ceea ce ţi-ai propus şi nu poţi realiza. Ca să vă pot spune ce simt persoanele in timpul unui atac de panică, o să citez câţiva dintre pacienţii mei : „Simt că îmi iese inima din piept!”, „Mi-e frică să nu fac atac cerebral!”, „Am senzaţia că mor şi nu mă poate ajuta nimeni!”, „Nimeni nu înţelege prin ce trec, simt că voi muri şi asta mă sperie îngrozitor!”, ” Îmi vine să vărs şi mă doare capul îngrozitor”, „Oare voi muri?”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Simptomele atacului de panică:

– palpitaţii, puls accelerat, bătăi puternice ale inimii

– transpiraţii reci sau calde

– tremurături ale corpului

– senzaţia de sufocare sau lipsa aerului

– teama că voi muri sau că voi suferi un atac cerebral sau un stop cardiac

– amorţeli sau înţepături

– ameţeală, pierderea echilibrului

– dureri abdominale sau greaţă

Cauze:

– o afecţiune medicală sau psihiatrică

– genetice, sau „învăţate” în familia de origine

– stres, anxietate

– suprasarcina profesională

– oboseala, lipsa somnului

– adicţii: droguri, alcool, medicamente

– neînţelegeri în familie, certuri dese, scandaluri, bătăi

– targeturi profesionale peste puterile persoanei respective din punct de vedere al timpului alocat sarcinii, resurselor pe care se poate baza sau capacităţii intelectuale

“În concluzie, atacul de panică nu a omorât pe nimeni şi nu vei muri nici tu. Trebuie doar să vezi unde greşeşti şi cum poţi îndrepta lucrurile, iar atacul de panică va dispărea ca prin minune. De asemenea, nu te baza pe sfatul prietenilor şi nu lua medicamente fără a consulta un psiholog, pentru că îţi poţi acutiza stările”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Atacurile de panică pot avea legătură cu:

-familia de origine: certuri, bătăi, divorţ, decesul unui membru, depresia, anxietatea, adicţiile unuia dintre părinţi. suferinţa unui apropiat. Sau din contră: alintul exagerat al parinţilor şi laudele sau cadourile gratuite;

Citeşte continuarea în Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase