Home » Știință » O nouă planetă asemănătoare cu Terra ar putea exista

O nouă planetă asemănătoare cu Terra ar putea exista

O nouă planetă asemănătoare cu Terra ar putea exista
Publicat: 18.08.2016
Zvonuri neconfirmate au apărut despre o nouă planetă asemănătoare cu Terra care orbitează Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Sistemul Solar, în afara zonei locuibile.

Povestea a apărut în săptămânalul german Der Spegel, dar sursa a rămas anonimă.

Der Spegel atribuie descoperirea către European Southern Observatory (ESO), care afirmă că anunţul oficial va avea loc la sfârşitul lunii august. În octombrie 2012, ESO a anunţat existenţa Alpha Centauri Bb, care ar fi doborât recordul pentru cea mai apropiată planetă din afara sistemului solar. Probele ulterioare  au condus la retragerea acestor afirmaţii. Acest fapt probabil i-a făcut pe cei de la ESO mult mai prudenţi în declaraţii, în special pentru a-şi proteja reputaţia. Dacă afirmaţia este reală, amânarea declarării oficiale ar putea reprezenta o dublă verificare a veridicităţii informaţiilor.

Sursa anonimă a declarat: ,,Lucrăm la limitele tehnice fezabile”.

Tăcerea celor de la ESO poate reprezenta temerile acestora, dacă planeta chiar există, publicul va trebui să aştepte până când vor afla cât de asemănătoare este noua planetă cu Pământul. Încă nu este clar dacă se află într-o zonă habitabilă sau la limita unde condiţiile sunt mult mai aspre.

Proxima Centauri este o planetă pitică roşie de tip M, la o distanţă de 4.2 ani lumină, fiind cel mai apropiat vecin al Terrei de dincolo de Soare. În peste 500.000 de ani, pe orbita din jurul Alfa Centauri A şi B se vor vedea stelele sale parentale acaparate de cea mai apropiată stea care se află la 27.000 de ani. În ciuda apropierii sale, Proxima nu va putea fi observată de telescoapele mici 

În aprilie a fost anunţat un proiect de lansare a unei sonde către Alfa Centauri în mai puţin de 20 de ani. Dacă zvonurile vor fi confirmate, steaua descoperită acum 101 ani va fi o ţintă mult mai atractivă pentru astronauţi.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase