Home » Știință » Doi cercetători s-au dat de 60 de ori consecutiv într-un roller coaster. Supriza ştiinţifică de la final a fost însă de proporţii

Doi cercetători s-au dat de 60 de ori consecutiv într-un roller coaster. Supriza ştiinţifică de la final a fost însă de proporţii

Doi cercetători s-au dat de 60 de ori consecutiv într-un roller coaster. Supriza ştiinţifică de la final a fost însă de proporţii
Publicat: 29.09.2016
În fiecare an, vacanţa de vară este prilejul ideal pentru vizitarea unui parc tematic.

Cercetătorii au descoperit că prin intermediul curselor cu roller coaster-ul oamenii pot scăpa de pietrele de la rinichi.

Într-o lucrare publicată în The Journal of the American Osteopathic Association, cercetătorii au dezvăluit efectul benefic asupra litiazei renale al curselor pe Roller coaster-ul ”Muntele Marele Fulger” din Disneyland.

Pietrele la rinichi sunt depozite mici de minerale ce se formează în rinichi, trecerea lor prin tractul urinar poate fi foarte dureroasă. Urologul David Wartinger a afirmat că ideea studiului i-a venit acum opt ani când un pacient a venit la consult după o vacanţă la Disneyland. Pacientul făcuse cursa pe roller coaster de trei ori la rând. Ceea ce i-a atras atenţia lui Wartinger a fost faptul că bărbatul a eliminat trei pietre în mai puţin de o oră. 

,,Acest fapt chiar mi-a atras atenţia. Există o legătură între cursele cu roller coaster-ul şi calculii renal. În acest moment, problema este reprezentată de modul în care vom studia un astfel de fenomen,” a declarat Wartinger.

Wartinger împreună cu colegul său, Marc Mitchell, au testat ipoteza utilizând un model de silicon al unui rinichi plin cu urină şi calculi renali reali. Aceştia l-au cărat într-un rucsac, rinichiul fiind poziţionat în acelaşi loc precum un rinichi natural. Modelul din silicon a fost realizat de o imprimantă 3D. Siliconul a fost ales deşi cercetătorii puteau utiliza şi alte opţiuni, precum rinichii de la  vacă sau de la porc. 

În scop ştiinţific, cercetătorii s-au dat pe roller coaster de 60 de ori. De fiecare dată aşezându-se în părţi diferite ale trenuleţului, ei au observat că atunci când s-au aşezat pe locurile din faţă piatra a trecut cu un procent de 16,63% faţă de cursele în care au stat în spate, când rata de succes a fost de 63,89%.

Mecanismul prin intermediul căruia roller coaster-ul ajută la deplasarea pietrelor de la rinichi este încă necunoscut, însă Wartinger are câteva ipoteze ,,Ştim că roller coaster-ul cu viteză moderată a funcţionat, însă nu viteza de 31m/s a avut acest efect asupra calculilor, ci vibraţia trenuleţului”.

Warting a adăugat faptul că oamenii cu calculi de dimensiuni reduse ar putea apela la ceastă metodă, însă în cazul problemelor mai grave acesta a sugerat ca pacientul să ceară ajutor specializat.

Sursa: Popular Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase