Home » Știință » Asteroidul care a dus la extincţia dinozaurilor a găurit întreaga scoarţă terestră

Asteroidul care a dus la extincţia dinozaurilor a găurit întreaga scoarţă terestră

Asteroidul care a dus la extincţia dinozaurilor a găurit întreaga scoarţă terestră
Publicat: 20.11.2016
După ce au analizat craterul format în urma lovirii Pământului de către un asteroid, eveniment ce a dus la dispariţia dinozaurilor, oamenii de ştiinţă sunt de părere că asteroidul a afectat întreaga scoarţă terestră cu care a intrat în contact.

Această descoperire poate face lumină în ceea ce priveşte modul în care impactul unor asteroizi poate modifica suprafaţa planetei şi cum asemenea coliziuni pot da naştere unor noi habitate.

Cu toate acestea, coliziunile dintre asteroizi şi Pământ sunt foarte rare, iar cele mai multe modificări ale suprafeţei Pământului au loc în urma eroziunilor, a ploilor abundente şi a furtunilor. Spre deosebire de planeta noastră, în cazul altora, eroziunile şi activitatea plăcilor tectonice au doar o extrem de mică influenţă în ceea ce priveşte modificarea suprafeţei.

Cercetătorii care au demarat acest studiu au analizat cu atenţie caracteristicile Pământului, pentru a învăţa cât mai multe despre consecinţele unui impact ce are loc în Sistemul Solar. Foarte multe cratere au în interiorul lor elemente asemenea unor dealuri stâncoase.

Pentru a colecta cât mai multe informaţii, cercetătorii au analizat un crater cu dimensiunea de peste 180 km, localizat lângă oraşul Chicxulub, în Peninsula Yucatan din Mexico. Acest crater a rezultat în urma impactului care a dus la extincţia dinozaurilor. A fost ales acest crater pentru că elementele din interiorul său sunt intacte, spre deosebire de cele din Canada, de exemplu. Structura pe care aceştia vor să o studieze se află la o distanţă de 18 m sunt apă, în Golful Mexic. Pentru a colecta mostre ale acestei structuri, cercetătorii au călătorit către acel loc în primăvara acestui an, iar când le-au studiat, au observat că prezintă granit în alcătuirea lor şi au estimat că acele roci de granit datează de acum 500 de milioane de ani, ceea ce evidenţiază că au degradat suprafaţa Pământului în primele minute de după impact.

Sean Gulick, un geofizician de la Universitatea din Texas, a afirmat: „Imediat după impact, Pământul s-a comportat precum un fluid care se mişca uşor, iar în minutele următoare probabil că Pământul s-a scurs în interiorul craterului, ceea ce înseamnă că laturile acestuia s-au prăbuşit în interior. Mai mult, centrul craterului a început să se ridice, ajungând la o înălţime de 15 km faţă de suprafaţa Pământului, iar după aceea a devenit instabil gravitaţional, prăbuşindu-se.”  Rezultatul acestui proces este acel lanţ deluros.

Toate aceste schimbări ale suprafeţei planetei noastre au fost critice în ceea ce priveşte evoluţia vieţii pe Pământ.

Sursa: Live Science

Citeşte şi:

Crater in centrul Africii, provocat de un asteroid

Cel mai mare crater din sistemul solar intriga astronomii

S-a deschis poarta gigantă spre ”lumea de dedesubt”. Misterul imensului crater siberian care scoate sunete monstruoase a fost elucidat – FOTO+VIDEO

Poarta către Iad, craterul care arde fără oprire din anul 1971

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase