Home » Știință » Savanţii au descoperit cum hipocampul influenţează gândirea viitoare

Savanţii au descoperit cum hipocampul influenţează gândirea viitoare

Savanţii au descoperit cum hipocampul influenţează gândirea viitoare
Publicat: 15.12.2016
Cercetătorii au descoperit că hipocampul are un rol mult mai mare în formarea gândurilor viitoare decât se credea până acum

În ultimul deceniu, cercetătorii au descoperit că hipocampul, care era cunoscut pentru formarea memoriei, este implicat şi în imaginarea evenimentelor viitoare. Totuşi, nu se ştie cu exactitate cum acest lucru are loc. Studiul cercetătorilor de la Boston University School of Medicine contribuie la schiţarea unei imagini mai clare asupra imaginaţiei evenimentelor viitoare care are loc în creierul uman. Aceştia susţin că rolul hipocampului are la bază procesul de construire mentală a scenei viitoare.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Cerebral Cortex şi aduce o nouă lumină asupra modului în care creierul are capacitatea de a-şi imagina evenimente viitoare. Cercetătorii au utilizat metode prin care au putut să scaneze creierul adulţilor sănătoşi care îşi imaginau evenimente. Apoi au comparat aceste observaţii cu cele ale activităţii cerebrale în hipocamp, atunci când subiecţii răspundeau la întrebări cu privire la prezent sau la viitor. După aceea, au comparat aceste rezultate cu cele obţinute atunci când participanţii răspundeau la întrebări despre viitor, unde nu trebuiau să-şi imagineze nicio scenă.

Daniela Palombo, cercetător în cadrul acestui proiect, a avut următoarele menţiuni cu privire la acest experiment: „Nu am observat nicio diferenţă în activitatea hipocampului atunci când am comparat imaginarea în prezentă sau în viitor a evenimentelor, dar am observat activitate mai mare în hipocamp atunci când participanţii îşi imaginau scene, spre deosebire de situaţia în care erau nevoiţi să îşi folosească imaginaţia, sugerând că hipocampul are un rol în construirea unor scene dar nu şi în călătoria mentală în timp.”

Acest studiu este extrem de util în înţelegerea rolului hipocampului pentru cogniţie şi, de asemenea, poate fi de ajutor şi pentru cei care au avut această componentă a creierului afectată.

Sursa: Science Daily

Vă recomandăm şi următoarele articole:

Cum arată cea mai mare bancă de creier din lume. Peste 9.000 de creiere au fost stocate de la înfiinţarea instituţiei – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase