Home » Știință » QUADRANTIDE. Una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori va avea loc astăzi

QUADRANTIDE. Una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori va avea loc astăzi

Publicat: 02.01.2021
Anul 2020 începe cu o spectaculoasă ploaie de meteori. Este vorba de Quadrantide al căror maxim va începe în noaptea de 2 spre 3 ianuarie.

Quadrantidele sunt un curent de meteori ce au radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului se produce începând cu noaptea de 2 spre 3 ianuarie. Meteorii (denumirea ştiinţifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul, însă evenimentul ce are loc la noapte este unul spectaculos.

Radiantul poartă denumirea unei vechi constelaţii ce nu mai există pe harţile actuale ale cerului (Quadrans Muralis).

În 2020, apogeul curentului va avea loc în 3 ianuarie,. Oricare din nopţile de 2/3 şi 3/4 ianuarie vă permite observarea unui număr mare de meteori, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

QUADRANTIDE. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră, la o viteză de 41 de kilometri /secundă. Meteorii acestui curent sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase