Home » Știință » O tehnologie REVOLUŢIONARĂ de citire a gândurilor le-a permis pacienţilor imobilizaţi să comunice din nou

O tehnologie REVOLUŢIONARĂ de citire a gândurilor le-a permis pacienţilor imobilizaţi să comunice din nou

O tehnologie REVOLUŢIONARĂ de citire a gândurilor le-a permis pacienţilor imobilizaţi să comunice din nou
Publicat: 03.02.2017
Tehnologia pentru controlarea computerelor cu ajutorul gândurilor există de zeci de ani. Însă omenirea a făcut puţine progrese privind utilizarea ei pentru scopul său principal, ajutarea persoanelor cu dizabilităţi severe să comunice.

Un nou studiu prezintă o alternativă a tehnologiei, aceasta ar putea ajuta oamenii cu scleroză laterală amiotrofică (SLA) să comunice cu cei din jur.  SLA este o boală neuro-motorie care atrofiază muşchii. În cele din urmă, persoanele nu îşi mai pot mişca nicio parte a corpului, deşi creierul rămâne neafectat, notează Science Alert.

Cercetătorii încearcă să utilizeze interfaţa computerizată conectată la creier pentru a ajuta persoanele cu SLA să comunice. În cazul unei persoane cu această afecţiune, interfaţa computerizată a funcţionat până în momentul în care şi ochii pacientului au devenit imobili. Ceea ce înseamnă că activitatea electrică înregistrată de computer a fost legată de mişcarea involuntară a ochilor care avea loc atunci când pacienta se gândea la un anumit lucru decât la gânduri în sine. Pentru a rezolva această problemă, un grup internaţional de cercetători a utiliza diferite metode pentru detectarea activităţii neuronale care măsoară schimbările  nivelului de oxigen din creier.

 Studiul publicat în PLOS Biology a implicat uitilizarea unui sistem de spectroscopie funcţional în infraroşu apropiat, care utilizează lumina pentru măsurarea schimbărilor nivelului de oxigen din sânge. 

Deoarece zonele din creier cele mai active consumă cea mai multă energie, ceea ce înseamnă că structura activităţii craniene poate fi detectată în funcţie de fluctuaţiile de oxigen. Tehnica nu este atât de sensibilă la mişcările musculare  precum în cazul sistemelor de realizare a electroencefalogramelor care sunt utilizate pentru măsurarea activităţii electrice din creier.

Noua metodă ar putea ajuta persoanele afectate de SLA înainte cât şi după ce îşi pierd abilitatea de a se mişca. În studiu au fost implicaţi patru pacienţi cu LSA , trei dintre ei nemaiputând să comunice cu îngrijitorii lor încă din 2014. Prin utilizarea noii tehnologi, persoanele au reuşit să comunice din nou cu îngrijitorii şi familia timp de câteva luni. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase