Home » Știință » Probleme cu insomnia? O activitate simplă desfăşurată la sfârşit de weekend rezolvă imediat problema

Probleme cu insomnia? O activitate simplă desfăşurată la sfârşit de weekend rezolvă imediat problema

Probleme cu insomnia? O activitate simplă desfăşurată la sfârşit de weekend rezolvă imediat problema
Publicat: 25.03.2017
Insomnia este o boală a lumii moderne. Dificultatea cu care oamenii adorm este în mare parte din cauza telefoanelor şi altor dispozitive asemănătoare. Lumina lor afectează ciclul biologic. Un nou studiu vine cu o soluţie simplă: campingul şi relaxarea în natură.

Studii precedente au făcut legătura între lumina albastră a ecranelor diverselor dispozitive şi nivelul de melatonină, care ajută la somn.

În studiul recent, cercetătorii de la Universitatea Colorado a monitorizat somnul participanţilor. Echipa a comparat somnul celor care dorm acasă şi a celor care petrec sfârşitul de săptămână la cort, în natură, fără lumină artificială.

Rezultatele au fost uimitoare: cei din natură au adormit cu 1,8 ore mai repede ca cei de acasă. De asemenea, melatonina a fost eliberată cu 2,6 ore mai devreme.

Totuşi, acest studiu este incomplet, iar un weekend fără lumină artificială este extrem. Astfel, echipa a mai efectuat un studiu. Nouă participanţi au stat cu cortul pe durata unui weekend, cu acces la lanterne, dar tot fără lumină de la telefon. Au observat că aceştia au adormit cu 1,8 ore mai devreme, iar nivelul de melatonină a ajuns la maxim cu 1,4 ore mai devreme la aceştia comparativ cu cei care au dormit în mod normal, acasă.

Echipa nu a monitorizat efectul pe termen lung, dar cel puţin pe termen scurt, se observă o resetare a organismului.

Studiul are miza de a crea un mediu mai propice în lumea modernă pentru somn, inducând ideea de a permite mai mult luminii naturale să pătrundă în locuinţe.

În concluzie, deşi studiul a fost de mică anvergură, cu puţini participanţi, tratează o problemă centrală în viaţa omului modern. Studiul a fost publicat în Current Biology.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Suferiţi de insomnie? Iată ce trebuie să mâncaţi înainte de culcare ca să dormiţi ca un prunc

Cum să scapi de insomnie. 15 sfaturi pentru un somn odihnitor

Cum arată primul camping de lux din România şi ce servicii oferă – FOTO

Cele mai bune gadgeturi pentru camping – Smart Nation

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase