Home » Știință » Observatorul de unde gravitaţionale ”LIGO” poate să şi creeze unde, nu doar să le detecteze

Observatorul de unde gravitaţionale ”LIGO” poate să şi creeze unde, nu doar să le detecteze

Publicat: 09.02.2017
”Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory” (LIGO) nu este doar cel mai sensibil detector de unde gravitaţionale cosmice. Se întâmplă că acesta este cel mai bun producător de unde gravitaţionale. Deşi acestea sunt prea mici pentru a fi detectate în mod direct, radiaţia poate fi folosită pentru a detecta efecte cuantice ale obiectelor mari.

Conform Science Magazine, observatorul de unde gravitaţionale LIGO are şi capacitatea de a emite astfel de unde.

Belinda Pang, un fizician de la California Institute of Technology (Caltech), a prezentat această analiză săptămâna trecută la un simpozion al American Physical Society. Aceasta a menţionat că „atunci când optimizăm LIGO pentru detectare, de asemenea îl optimizăm pentru emisie”.

LIGO se bazează pe doi detectori gemeni, în Hanford, Washington, respectiv Livingston, Louisiana.

Faptul că detectorii sunt atât de sensibili în captarea undelor înseamnă că acestea pot, de asemenea, să emită unde gravitaţionale. Pentru a demonstra acest lucru, Pang şi colegii ei au elaborat un model cuantic care avea în vedere emiterea unor unde de lumină care se deplasau în braţele dispozitivului (ca cel din imaginea de mai jos). Amplitudinea undelor luminoase a variat, fluctuaţia aceasta dând mici impulsuri sau „lovituri” în oglinzi, iar oglinzile au generat mici valuri în spaţiu-timp.

Miza principală a acestui studiu a fost de a vedea efectele cuantice ale undelor gravitaţionale în obiecte de dimensiuni mari, nu numai în electronii atomilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire ISTORICĂ. Teoria undelor gravitaţionale, emisă de Einstein, a fost CONFIRMATĂ: ”Au fost într-adevăr detectate” – Ascultă AUDIO momentul în care au fost detectate

LIGO, aparatura de detectare a undelor gravitaţionale care a dezlegat un mister de acum 100 de ani, este din nou activă şi mult mai puternică

Unul dintre cele mai mari mistere din Univers, în sfârşit descifrat

Descoperire neaşteptată în Lacul Detroit, sub care a existat un mic oraş abandonat în 1952

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase