Home » Știință » Descoperire surprinzătoare făcută de sonda Rosetta pe o cometă

Descoperire surprinzătoare făcută de sonda Rosetta pe o cometă

Descoperire surprinzătoare făcută de sonda Rosetta pe o cometă
Publicat: 26.02.2017
Imaginile de pe sonda spaţială Rosetta arată prezenţa dunelor pe suprafaţa cometei Chury. Cercetătorii au studiat imaginile şi au încercat să explice fenomenul.

Cercetătorii au concis că diferenţele mari de presiune dintre partea expusă la Soare a cometei şi cea ascunsă generează vânturi capabile să transporte granule şi să formeze dune, informează Science Daily.

Totuşi, cometele nu au o atmosferă densă şi permanentă precum cea a Terrei. Chiar şi aşa, camera OSIRIS de la bordul sondei spaţiale Rosetta a arătat prezenţa unor formaţiuni similare dunelor, cu lungimi chiar şi de 10 metri pe comenta 67P/Churyumov-Gerasimenko. 

De asemenea, cercetătorii au descoperit că aceste dune sunt în continuă formare, comparând două imagini din acelaşi loc la o distanţă de 16 luni.

Dunele se formează datorită vânturilor cauzate de diferenţele de presiune din atmosfera extrem de rarefiată a cometei (cu o presiune maximă de 100.000 de ori mai mică decât cea a Pământului). Gravitaţia este, de asemenea, foarte mică, ceea ce permite granulelor să se deplaseze la distanţe mai mari.

Acest studiu reprezintă un pas înainte în înţelegerea diverselor procese de pe suprafeţele cometelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noua descoperire ce ar putea schimba istoria: o cometă a lovit Pământul cu 10 milioane de ani după dispariţia dinozaurilor

Povestea fascinantei Halley, cometa care a intrat în istorie într-o noapte de Crăciun. Marii regi se temeau de ea

Roverul Curiosity al NASA a găsit dune de nisip pietrificate pe planeta Marte – FOTO

Rosetta s-a „trezit” şi a lansat un mesaj de la 800.000.000 de km de Terra: „Salutare, către lumea întreagă!”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase