Home » Știință » Veste bună pentru persoanele oarbe! Pot învăţa să se orienteze cu ajutorul sunetelor

Veste bună pentru persoanele oarbe! Pot învăţa să se orienteze cu ajutorul sunetelor

Veste bună pentru persoanele oarbe! Pot învăţa să se orienteze cu ajutorul sunetelor
Publicat: 01.03.2017
Savanţii au reuşit să înveţe un grup mic de oameni orbi şi cu văz să se orienteze în spaţiu folosind ecolocaţia - limbajul folosit de lilieci şi delfini.

Emiţând „clicuri” din limbă, grupul a reuşit să detecteze dimensiunea camerelor cu o acurateţe surprinzătoare, rezultat neaşteptat de către cercetători la persoanele născute cu văz, relatează Science Alert.

Deşi persoanele oarbe s-au dovedit eficiente la ecolocaţie în trecut, era neclar dacă persoanele cu văz pot dezvolta aceeaşi abilitate, în condiţiile dependenţei acestora de simţul vizual.

Rezultatele au fost aşadar surprinzătoare. În cadrul experimentului au participat 11 persoane cu văz şi o persoană oarbă. Participanţii au fost instruiţi să aproximeze dimensiunea camerei pe baza ecourilor sunetelor. De asemenea, atunci când sunetele erau produse de ei şi nu de un aparat, aproximau cu o precizie mai ridicată.

În cazul participantului orb, cercetătorii au observat că ecourile activau cortexul vizual neutilizat, sugerând că vizualiza ecourile atunci când se reflectau în pereţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ecolocaţia umană – fantasticul simţ al oamenilor-lilieci

Liliecii „trag cu urechea” pentru a învăţa să folosească ecolocaţia

De ce sunt delfinii genii în matematică?

Delfinii continuă să ne uimească: studiile arată că ei sunt adevăraţi maeştrii ai imitaţiei (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase