Home » Știință » Calota glaciară a Oceanului Arctic se topeşte într-un ritm alarmant: a fost atins un nou record negativ

Calota glaciară a Oceanului Arctic se topeşte într-un ritm alarmant: a fost atins un nou record negativ

Publicat: 25.03.2017
Calota Oceanului Arctic a atins un record negativ în trei ani consecutivi, din 2015. Este cel mai slab maxim de la începerea monitorizării din 1979.

Anunţul a fost făcut de NASA şi de National Snow and Ice Data Center pe 22 martie, notează Science News Magazine.

Întreaga calotă glaciară a Oceanului Arctic şi-a atins maximul pe 7 martie, imaginile din satelit arătând o zonă cu aria de 14,42 milioane de kilometri pătraţi. Aceasta este cu aproximativ 100.000 kilometri pătraţi mai puţin decât anul trecut, şi cu 1,22 milioane mai mică decât media dintre ariile în perioada 1981-2010.

Responsabile sunt bineînţeles temperaturile neobişnuit de mari din perioada toamnei şi iernii, inclusiv valurile de căldură din timpul sezonului rece.

De asemenea, observaţiile din satelit au arătat că grosimea gheţii este mai mică anul acesta.

Diminuarea calotei glaciare poate la rândul ei să grăbească încălzirea, poate ajuta la răspândirea poluării, modificarea ecosistemelor şi poate facilita deschiderea unor noi rute maritime care, de asemenea, vor afecta mediul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

4,14 milioane de kilometri pătraţi de gheaţă s-au topit în 2016 în Oceanul Arctic. Consecinţele sunt dramatice

În urmă cu peste două secole, o navă-fantomă era descoperită în Oceanul Arctic. Marinarii care au explorat-o au fost înfricoşaţi după ce au urcat la bordul ei – FOTO

Savanţii au pus la cale un plan ambiţios de a reîngheţa Oceanul Arctic

Nivelul oceanelor a crescut în secolul XX mai mult decât în ultimii 3.000 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase