Home » Știință » Un adolescent a corectat o greşeală uriaşă în datele NASA. ”Acest lucru se întâmpla de câteva ori pe zi”

Un adolescent a corectat o greşeală uriaşă în datele NASA. ”Acest lucru se întâmpla de câteva ori pe zi”

Un adolescent a corectat o greşeală uriaşă în datele NASA. ”Acest lucru se întâmpla de câteva ori pe zi”
Publicat: 25.03.2017
Un adolescent britanic de 17 ani a contactat NASA pentru a atrage atenţia că există o eroare în datele înregistrate de Staţia Spaţială Internaţională (SSI), primind mulţumiri din partea agenţiei spaţiale americane.

Miles Soloman, un elev de la Tapton School din Sheffield, lucra la proiectul TimPix, care permite studenţilor din Regatul Unit să acceseze datele înregistrate de detectorii de radiaţii în timpul misiunii astronautului britanic Tim Peake, notează Science Alert.

Printre altele, Peake a participat la un program de cercetare care avea ca scop înţelegerea impactului radiaţiilor cosmice asupra organismului uman. Radiaţia de pe SSI a fost monitorizată cu ajutorul detectoarelor TimePix, iar datele sunt trimise pe Pământ.

Soloman şi colegii săi au primit aceste măsurători pentru a face analize pe date reale. Când clasificau date după nivelul de energie, Soloman a observat ceva ciudat. Acesta precizează: „am observat că acolo unde nu trebuia să avem radiaţie, nu aveam nici energie, dar tabelul arăta de fapt -1. Primul lucru la care m-am gândit a fost că nu putem avea energie negativă şi am realizat că este o eroare”.

Soloman împreună cu profesorul său de fizică James O’Neil au anunţat NASA de această eroare. Cercetătorii agenţiei spaţiale au răspuns că erau conştienţi de greşeală, dar credeau că se întâmplă doar de câteva ori pe an; dar conform lui Soloman, „acest lucru se întâmpla de câteva ori pe zi”.

Fizicianul Lawrence Pinsky de la Universitatea Houston, care a fost implicat în proiectul TimPix, susţine că „problema constă în nepotrivirea unor algoritmi care transformă datele brute, astfel când realizează conversia, apar numere negative”. De asemenea, acesta adaugă şi faptul că acest eveniment nu este ruşinos, ci mai degrabă apreciat. „Ideea că studenţii sunt implicaţi la un nivel real înseamnă că există oportunităţi pentru ei să găsească astfel lucruri”, precizează fizicianul.

Proiectul TimPix este realizat de Institute for Research in School (IRIS) pentru a atrage elevi către ştiinţă, folosind date şi proiecte din cercetarea ştiinţifică.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primele imagini dintr-o lume extraterestră, dezvăluite de NASA la 12 ani de la filmarea lor

Verdictul NASA: Nimic nu poate supravieţui pe cea mai apropiată planetă asemănătoare Terrei

Ce a apărut pe site-ul NASA, la o zi după descoperirea sistemului solar cu şapte planete asemănătoare Pământului

Pământul şi Luna văzute de pe Marte. Imaginea INCREDIBILĂ publicată de NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase