Home » Știință » Superputerea pe care nu ştiam că o avem: putem vedea mult mai bine decât ne închipuim

Superputerea pe care nu ştiam că o avem: putem vedea mult mai bine decât ne închipuim

Publicat: 10.04.2017
O a treia proprietate a luminii, pe lângă culoare şi intensitate, este lumina polarizată, pe care oamenii au capacitatea să o observe cu ochiul liber.

Polarizarea ne poate spune orientarea undelor de lumină. Animalele, precum albinele şi furnicile, folosesc lumina polarizată a cerului pentru a se orienta, precizează IFL Science.

Puţine persoanei cunosc totuşi că şi oamenii sunt capabili să perceapă polarizarea luminii cu ochiul liber.

Un nou studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B, de un grup de cercetători de la Universitatea Leicester, a folosit un experiment care în mod normal era pentru testarea abilităţilor vizuale ale caracatiţelor şi a sepiilor, pentru a investiga abilitatea umană de a observa această lumină polarizată.

Oamenii pot percepe lumina polarizată folosind „peria lui Haidinger”, un efect vizual subtil care apare ca o dungă galbenă care face unghi drept cu unghiul de polarizare. De asemenea, se poate observa o dungă albastră care face unghi drept cu cea galbenă (imaginea de mai jos). 

Credit: Wikipedia

Acest efect a fost descoperit de Wilhelm von Haidinger în anul 1844.

Efectul acesta provine din ochi şi nu este o imagine a unui obiect exterior. Periile lui Haidinger dispar însă după câteva secunde, de aceea capacitatea omului de a observa lumină polarizată a trecut… neobservată!

Noul studiu a inclus utilizarea ecranelor LCD capabile să recreeze efectul în mod constant, ceea ce a permis posibilitatea măsurătorilor dinamicii periilor lui Haidinger, confirmând că unii indivizi pot percepe schimbarea orientării periilor pe măsură ce unghiul de polarizare era schimbat.

De asemenea, rezultatele au arătat faptul că ochiul poate afecta în mod dramatic felul în care se percepe lumina polarizată, datorită diferenţelor trăsăturilor optice ale corneei dintre indivizi.

Pentru a vedea aceste perii, te poţi uita la o porţiune albă a unui ecran LCD de la un computer, tabletă sau telefon. Mişcă-ţi capul pe orizontală şi vor apărea mici dungi galbene şi albastre.

Totuşi, abilitatea aceasta este foarte slabă comparativ cu alte animale. În afară de albine şi furnici, studiile precedente au demonstrat că senzitivitatea organismelor acvatice la lumină polarizată este mult mai ridicată ca cea a oamenilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperit limbajul „secret” al animalelor?

Iluzia optică care îi intrigă pe experţi încă din 1800. Ce se află în imagine, soţia sau soacra?

Iluzie optică surprinzătoare. Ştiţi care este jucăria reală şi care este doar un desen? (VIDEO)

Iluzia optică cu peretele din cărămidă care a indus în eroare internetul – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase