Home » Știință » Oamenii pot fi manipulaţi extrem de uşor: plantarea amintirilor false este surprinzător de facilă

Oamenii pot fi manipulaţi extrem de uşor: plantarea amintirilor false este surprinzător de facilă

Publicat: 19.05.2017
Scriitoarea Barbara Kingsolver a precizat mai demult că „memoria este un lucru complicat, o rudă a adevărului, dar nu geamănul său”. Aceasta a avut în vedere studiile ştiinţelor cognitive atunci când a enunţat această propoziţie. Cercetătorii sunt de acord cu scriitoarea, susţinând că amintirile pot fi manipulate cu o uşurinţă incredibilă.

În anii ’90, mulţi terapeuţi credeau că experienţele traumatice pot produce amintiri reprimate, care ar ieşi la suprafaţă doar prin terapie, scrie Curiosity.

Totuşi, unii au început să realizeze că experienţele din amintiri erau imposibile, dându-şi în judecată terapeuţii pentru malpraxis.

În aceeaşi perioadă, Elizabeth Loftus, profesoară la Universitatea Stanford, a început să se exprime împotriva acestei metode, menţionând că nu are nicio bază ştiinţifică şi că, de fapt, psihologii plantau aceste amintiri false în memoria pacienţilor.

Loftus a condus studii care au arătat cât de uşor este pentru un terapeut de a planta experienţe false. Ea, împreună cu echipa sa, au creat texte care conţineau două poveşti din copilăria participantului aşa cum au fost spuse de o rudă, plus o poveste falsă despre cum participanţii s-au pierdut în mall la vârsta de cinci ani.

Prima dată, participanţii au fost rugaţi să scrie cât de mult îşi amintesc din fiecare eveniment, sau dacă îşi aminteau ceva. Apoi au fost intervievaţi pentru a repovesti evenimentele. Aproape o treime dintre participanţi au susţinut că îşi amintesc de evenimentul fals după ce l-au citit, iar un sfert au putut să-l repovestească în interviurile de după.

Alţi cercetători au avut rezultate similare. Un studiu al savanţilor de la Western Washington Univeristy a scos la iveală că 20% dintre studenţii care au participat „au ţinut minte” o petrecere care nu a avut loc, iar 18% „şi-au adus aminte” de momentul în care au vărsat băutură pe mireasă la nunta acesteia.

Conform lui Loftus, amintirile false sunt cel mai uşor de creat atunci când sunt prezinţi trei factori: există o presiune pentru amintirea experienţei, există încurajare pentru a imagina ceea ce s-a întâmplat şi opoziţia în cazul punerii sub îndoială a veridicităţii experienţei. Toţi aceşti factori sunt prezenţi în situaţii importante, precum interogatoriul în cazul unei crime sau tratamentul psihologic.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

10 lucruri fascinante şi totodată terifiante despre psihologia umană

25 de curiozităţi din psihologie

Unde păstrează creierul amintirile

De ce nu avem amintiri legate de primii ani din viaţă?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase