Home » Știință » Boala extrem de periculoasă pe care românii nu ştiu că o pot ţine sub control dacă urmează câţiva paşi simpli

Boala extrem de periculoasă pe care românii nu ştiu că o pot ţine sub control dacă urmează câţiva paşi simpli

Boala extrem de periculoasă pe care românii nu ştiu că o pot ţine sub control dacă urmează câţiva paşi simpli
Publicat: 21.05.2017
Astmul este o boală cronică destul de răspândită atât în lume, cât şi în România. Între 800.000 şi 1.000.000 de români sunt diagnosticaţi cu această afecţiune, potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie. Boala nu poate fi vindecată, însă care poate fi controlată dacă pacienţii respectă câteva reguli simple.

Potrivit celui mai recent studiu al Societăţii Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de puternică, încât devine incapabil să mai solicite ajutor. Totul se întâmplă datorită faptului că pacienţii nu ştiu că pot duce o viaţă normală în condiţiile în care îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc, scrie Gândul.

Aproximativ 6% dintre români sunt diagnosticaţi cu astm, potrivit Societăţii Române de Pneumologie, reprezentând undeva între 800.000-1.000.000 pacienţi. De partea cealaltă, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de astm sever.

Conform celui mai recent studiu al Societăţii Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de severă, încât nici măcar nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru că pacienţii încă nu ştiu că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc.

Dacă unii factori de risc nu pot fi controlaţi (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decât bărbaţii – sau istoricul familial de alergii sau astm bronşic – frecvent, persoanele cu astm bronşic au rude care se confruntă cu aceeaşi afecţiune sau sunt alergice), există un număr de factori de risc care pot fi controlat şi care, deci, ar putea fi evitaţi astfel încât să le îmbunătăţească pacienţilor calitatea vieţii:

– fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm ani apar la fumători;
– factorii de mediu: astmul ocupaţional poate apărea ca o reacţie la anumiţi alergeni de la locul de muncă;

Citeşte continuarea în Gândul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase