Home » Știință » Între Titan, Marte şi Pământ există o asemănare izbitoare. Ce au descoperit cercetătorii

Între Titan, Marte şi Pământ există o asemănare izbitoare. Ce au descoperit cercetătorii

Între Titan, Marte şi Pământ există o asemănare izbitoare. Ce au descoperit cercetătorii
Publicat: 27.05.2017
Într-o lucrare publicată în revista ”Science”, cercetătorii au descoperit asemănări izbitoare între relieful format de lichide pe aceste planete. Pe Terra există totuşi o diferenţă esenţială, anume că activitatea tectonică a schimbat/modelat în permanenţă forma văilor.

Lipsa acestui fenomen pe Marte şi Titan a dus la diferenţe majore între istoria Terrei, pe de-o parte, şi istoria lui Marte şi Titan pe cealaltă parte, scrie Science Daily.

Autorul studiului, Benjamin Black, cercetător la City College din New York, a precizat că „în timp ce procesele care au creat topografia pe Titan sunt încă enigmatice, acestea elimină posibilitatea existenţei unor mecanisme cu care suntem familiari pe Pământ”.

Studiul aruncă, de asemenea, o nouă lumină asupra evoluţiei reliefului de pe Marte, care în trecutul geologic avea oceane şi râuri cu apă. Echipa de la MIT furnizează astfel dovezi care indică faptul că trăsăturile majore ale topografiei marţiene s-au format devreme în istoria planetei.

Taylor Perron, profesor de geologie la MIT, susţine că „este remarcabil că există trei lumi în sistemul nostru solar unde râurile au format relieful. Este o oportunitate uimitoare de a folosi aceste structuri formate de râuri pentru a cunoaşte cum istoriile acestor lumi sunt diferite”.

Procesul tectonic de pe Terra a dus la formarea oceanelor, bazinelor şi a tuturor formelor de relief. Aşadar, râurile se adaptează în mod constant la schimbările de topografie.

Pe Marte se crede că formarea reliefului a avut loc în urma bombardamentelor masive la începutul istoriei planetei, atunci când asteroizii au format bazine imense de impact şi au dus la formarea vulcanilor.

Titan este încă o planetă enigmatică, dar s-a lansat ipoteza credibilă conform căreia câmpul magnetic al lui Saturn duce la încreţirea crustei. Titan este însă singurul corp ceresc în afară de Terra unde există râuri lichide (care conţin metan lichid), astfel procesele pot fi analizate în timp real.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fenomenul BIZAR de pe Titan, satelitul natural al lui Saturn, a fost în sfârşit explicat de savanţi. ”Orice navă spaţială ar avea mari probleme”

Au existat arbori pe Marte în trecut? O nouă teorie controversată sugerează că un trunchi de arbore apare într-o imagine publicată de NASA

Marte era cândva o planetă verde ca a noastră. Ce s-a întâmplat cu aceasta

Există posibilitatea ca Terra să fie o planetă unică în Univers. De ce este ea atât de specială

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase