Home » Știință » Pentru o productivitate mai bună, experţii recomandă pauze la fiecare 90 de minute. Rezultatele sunt foarte bune

Pentru o productivitate mai bună, experţii recomandă pauze la fiecare 90 de minute. Rezultatele sunt foarte bune

Pentru o productivitate mai bună, experţii recomandă pauze la fiecare 90 de minute. Rezultatele sunt foarte bune
Publicat: 20.06.2017
Ce este cel mai eficient, să lucrezi non-stop timp de multe ore sau în intervale de 90 de minute cu 20 de minute pauză între ele? Conform ştiinţei, a doua variantă este cea mai eficientă. Şi mai sănătoasă, de asemenea.

Această concluzie este în strânsă legătură cu ritmul ultradian. Precum ritmul circadian, acesta este un fel de ceas biologic care funcţionează în timpul vieţii, scrie Curiosity.

În timp ce ritmul circadian se referă la ciclul de 24 de ore, ritmul ultradian se desfăşoară pe o perioadă mai scurtă, de 90-120 de minute. Aceste cicluri sunt asociate cu frecvenţele undelor cerebrale.

Ritmurile ultradiene au loc şi în timpul somnului, fiind asociate cu diferitele faze ale acestuia. Aceste faze au loc însă şi în starea de veghe.

Studiile au găsit că multe lucruri sunt afectate de aceste cicluri, precum nivelul de dopamină, starea de alertă şi, în special, atenţia. Un studiu din 1993, efectuat de psihologul Anders Ericsson, a dezvăluit că cei mai buni violonişti exersau în trei reprize a câte 90 de minute fiecare cu pauze între ele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Motivul pentru care femeile au nevoie de mai multă odihnă decât bărbaţii

O oră de somn după-amiaza poate întineri creierul cu până la cinci ani

S-a descoperit un tip de neuroni care ne poate ţine treji pentru sex

5 metode simple prin care ne putem menţine sănătatea creierului

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase