Home » Știință » 40 de ani de la lansarea primei misiuni Voyager, sonda care a călătorit în cele mai îndepărtate colţuri ale Universului. Unde se află acum şi ce a descoperit până în prezent

40 de ani de la lansarea primei misiuni Voyager, sonda care a călătorit în cele mai îndepărtate colţuri ale Universului. Unde se află acum şi ce a descoperit până în prezent

Publicat: 05.09.2017
În urmă cu 40 de ani, pe 5 septembrie 1977, începea misiunea Voyager 1, care a ajuns în cele mai îndepărate zone ale Universului cunoscute de om. Sonda Voyager 1 a fost lansată la 16 zile după trimiterea în spaţiu a sondei Voyager 2 (20 august 1977). În decursul misiunilor, cele două sonde au petrecut peste 20 de ani cercetând numai giganţii gazoşi Jupiter şi Saturn. În timp ce Voyager 1 s-a aventurat în afara Sistemului Solar, Voyager 2 a devenit prima sondă care explorează Uranus şi Neptun.

În acest an sondele aniversează 40 de ani de la lansare, informează Futurism. Deşi au călătorit pentru o perioadă lungă de timp şi au ajuns la distanţe mari faţă de Pământ, sondele se află încă în contact cu NASA trimiţând deseori informaţii noi către cercetători. 

Aşadar nu sunt sondele care au ajuns la cele mai mari distanţe faţă de Pământ, ci şi în cele mai îndelungate misiuni realizate de NASA. În 2012, Voyager 1 devenea prima sondă care ajungea în spaţiul interstelar. În acelaşi timp, Voyager 2 a devenit prima sondă care a explorat toţi giganţii gazoşi sau înghetaţi din Sistemul Solar – Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. 

Printre descoperirile realizate de sonde se numără cea a primilor vulcani activi din afara Pământului (pe Luna lui Jupiter, Io) şi a primelor dovezi ale existenţei unui ocean pe suprafaţa satelitului Europa, a atmosferei dense de pe Titan şi a suprafeţei stâncoase de pe Uranus. O altă descoperire importantă este cea a gheizerelor de pe cea mai mare Lună a lui Neptun, Triton. 

Descoperirile au ajutat la realizarea misiunilor viitoare în spaţiu, precum cea a lui Galileo, Juno a misiunii Cassini-Huygens şi a sondei New Horizons. 

Discul de aur

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale misiunilor Voyager îl reprezintă încărcătura de la bordul navelor. Fiecare sondă conţine câte un disc de aur, o colecţie de sunete, imagini şi mesaje despre Pământ, istoria umanităţii şi cultură. Înregistrarea reprezintă o capsulă a timpului sau un mesaj pentru alte civilizaţii. Sonda Voyager 1 se află la 20,9 miliarde de kilometri de Pământ. Între timp,  Voyager 2 se află la 17,7 miliarde de kilometri. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase