Home » Știință » Fenomen bizar descoperit de fizicieni în urma unui experiment făcut pe un cristal straniu. ”Studiul nostru este unic”

Fenomen bizar descoperit de fizicieni în urma unui experiment făcut pe un cristal straniu. ”Studiul nostru este unic”

Fenomen bizar descoperit de fizicieni în urma unui experiment făcut pe un cristal straniu. ”Studiul nostru este unic”
Publicat: 10.09.2017
O echipă de la Institutul Max Planck a folosit un compus chimic alcătuit din straturi de ceriu, rodiu şi indiu (CeRhIn5) la care, atunci când i se aplica un câmp magnetic, electronii începeau să curgă în aceeaşi direcţie.

Acest material face parte din tipul cristalelor lichide, care are o stare de agregare aflată între cea solidă şi cea lichidă, având proprietăţi care ţin de amândouă, scrie Science Alert.

Faza aceasta se mai numeşte şi faza nematică, iar savanţii consideră că aceasta şi superconductivitatea sunt strâns legate între ele. În ambele situaţii, electronii curg fără să întâmpine rezistenţă. Faza nematică a mai fost observată şi în alte materiale superconductive, precum cele bazate pe fier sau pe cupru.

Totuşi, în experimentele precedente nu au putut fi create independent una faţă de cealaltă, astfel cercetătorii nu au putut determina relaţia dintre nematicitate şi superconductivitate.

Cu ajutorul cristalului CeRhIn5, cele două stări pot fi declanşate în mod independent una faţă de cealaltă. Atunci când se plasează un cristal sub presiune, se demonstrează superconductivitatea. Atunci când se aplică un câmp magnetic, se demonstrează nematicitatea. Prin calibrarea presiunii şi a câmpului magnetic, echipa putea alterna între aceste stări.

Astfel, s-a pus întrebarea: „sunt superconductivitatea şi nematicitatea fenomene care intră în competiţie sau lucrează împreună?”, precizează Maja Bachmann, cercetător în cadrul acestui studiu.

Următorul pas este de a încerca inducerea ambelor stări simultan şi de a observa interacţiunea dintre ele, astfel, conform cercetătorului Toni Helm, „va face studiul nostru unic”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Temperatura electronilor poate scădea până la zero absolut, iar efectele acestui fenomen sunt extraordinare

Descoperirea cercetătorilor care dă peste cap legile fizicii: electronii curg precum un lichid prin grafen, materialul revoluţionar al secolului nostru

Fizicienii au creat o lumină de un miliard de ori mai puternică decât soarele nostru şi care are potenţialul de a revoluţiona ştiinţa

Viteza superluminică există, iar fenomenul este unul fascinant – FOTO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase