Home » Știință » O nouă invenţie poate salva o mulţime de vieţi. Acest adeziv chirurgical poate închide rănile în doar un minut

O nouă invenţie poate salva o mulţime de vieţi. Acest adeziv chirurgical poate închide rănile în doar un minut

Publicat: 10.10.2017
Savanţii au creat un adeziv chirurgical elastic care poate transforma tratamentele de urgenţă prin închiderea rănilor critice atât de la nivelul pielii, cât şi de la nivelul organelor, fără să mai fie nevoie de sutură sau cusături.

Gelul, numit MeTro, este o proteină hibridă elastică şi poate fi implantată în rănile externe şi interne pentru a le închide, scrie Science Alert.

Conform echipei internaţionale de cercetători care l-a inventat, acest adeziv poate salva vieţi, închizând o rană în 60 de secunde fără să oprească mişcările de umflare şi relaxare a ţesutului.

Deocamdată, studiul echipei s-a limitat la teste pe animale. Aceasta având succes, următorul pas este testarea pe oameni.

„Frumuseţea substanţei MeTro este aceea că, imediat ce ia contact cu suprafaţa ţesutului, se solidifică într-o fază gelatinoasă fără să curgă”, a precizat Nasim Annabi, unul dintre cercetători de la Northeastern University din Boston.

Odată pus în loc, lipicul este supus luminii ultraviolete pentru a-l stabiliza.

Rănile vindecate cu ajutorul MeTro se pot vindeca de două ori mai repede, comparativ cu metoda tradiţională care foloseşte suturi şi cusături.

Mai mult decât atât, în afară de avantajul unui timp mai scăzut şi a metodei mai puţin laborioase, adezivul poate fi adaptat şi în funcţie de rană, mulţumită unei enzime – acesta poate dura o anumită perioadă, de la ore la luni.

De asemenea, este extrem de precis şi eficient pentru că „îl poţi vedea că acţionează ca un lichid, umplând spaţiile libere şi mulându-se după forma rănii”, a precizat Anthony Weiss, cercetător în cadrul acestui proiect, de la Universitatea Sydney, Australia. Această precizie este extrem de utilă în cazul rănilor, având în vedere că tăieturile sunt foarte rar drepte şi regulate, ceea ce le face greu de închis folosind metodele tradiţionale.

Ca invenţia să fie şi mai extraordinară, adezivul nu are nevoie de condiţii speciale de depozitare şi nu creează niciun efect secundar, acesta dezintegrându-se odată cu timpul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Medicina viitorului: fiecare om va beneficia de un şoarece-avatar!

Tehnologiile care vor schimba radical medicina şi industria farmaceutică

Eşec uriaş în medicină: un tratament revoluţionar împotriva cancerului a dat greş şi a fost oprit după ce a provocat decesul unui pacient

Fotografii istorice care înfăţişează practici medicale nu tocmai plăcute – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase