Home » Știință » Bărbatul care a fost trezit din comă printr-o metodă revoluţionară a murit, iar echipa de neurologi a Angelei Sirigu a ţinut ascuns decesul

Bărbatul care a fost trezit din comă printr-o metodă revoluţionară a murit, iar echipa de neurologi a Angelei Sirigu a ţinut ascuns decesul

Bărbatul care a fost trezit din comă printr-o metodă revoluţionară a murit, iar echipa de neurologi a Angelei Sirigu a ţinut ascuns decesul
Publicat: 10.10.2017
Recent, un grup de cercetători francezi au fost lăudaţi pentru reuşita lor de îmbunătăţire a stării vegetative a unui bărbat de 35 de ani. Din cadrul studiului publicat în 28 septembrie, cercetătorii au ''uitat'' însă să menţioneze un singur aspect. La momentul publicării, pacientul era deja mort din cauza unei infecţii pulmonare.

Cercetătorii francezi au fost criticaţi pentru ascunderea decesului unui pacient care se afla în centrul unei ”reuşite” prin intermediul căreia conştienţa acelui bărbat aflat în stare vegetativă de 15 ani a fost îmbunătăţită. Conform The Guardian, tratamentul a fost considerat un progres major în domeniu. 

Recent a fost publicat faptul că cercetătorii din cadrul studiului au omis prezentarea faptului că bărbatul a murit la câteva luni după terapie. Echipa şi-a justificat decizia şi a afirmat că a fost dorinţa familiei, deoarece aceştia nu doreau ca terapia să fie asociată cu moartea bărbatului. Însă unii specialişti sugerează că decizia a fost luată pentru prezentarea unei poveşti pozitive privind un pacient aflat pe traiectoria morţii. 

Damian Cruse, un neurolog din cadrul Universităţii din Birmingham, a afirmat că ”îmi este teamă că presa a prezentat un mesaj plin de speranţă familiilor care se află în aceeaşi situaţie.”

În urmă cu o lună, în momentul publicării articolului, Angela Sirigu, pricipalul cercetător din cadrul studiului, declara: ”Este încă paralizat, nu poate vorbi, dar poate răspunde. Acum este mult mai conştient”. Astfel, Sirigu a sugerat că echipa a continuat să monitorizeze bărbatul, deşi acesta era deja mort. 

Cu privire la decizia de a nu dezvălui moartea pacientului, Sirigu a declarat pentru Guardian că: ”moartea pacientului nu a avut legătură cu protocolul nostru . A fost principalul subiect al studiului nostru din ianuarie 2016, iar participarea sa s-a încheiat în septembrie 2016. Respectăm decizia familiei de a nu comunica evenimentul.”

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase