Home » Știință » Unde se află ”cimitirul” vehiculelor spaţiale. Zona se numeşte Point Nemo

Unde se află ”cimitirul” vehiculelor spaţiale. Zona se numeşte Point Nemo

Publicat: 25.10.2017
Sateliţii, staţiile spaţiale şi alte obiecte care ajung în spaţiu trebuie readuse pe Pământ, atunci când se poate, pentru a nu aglomera şi mai mult spaţiul din jurul planetei şi a nu afecta orbitele vehiculelor funcţionale. Pentru asta există un „cimitir de nave spaţiale” în Oceanul Pacific, aflat la o distanţă de peste 2.700 de kilometri de orice loc uscat. Zona se numeşte Point Nemo.
Sateliţii mai mici nu ajung la Punctul Nemo, deoarece atunci când intră în atmosferă se dezintegrează. Uneori, însă, agenţiile spaţiale nu reuşesc să prăbuşească controlat navele. De exemplu, staţia chineză Tiangong-1, care cântăreşte 8,5 tone şi al cărei control a fost pierdut în martie 2016, va cădea undeva la întâmplare în 2018. 
 
Interesant este faptul că oamenii care trăiesc permanent la cea mai apropiată distanţă de Point Nemo sunt astronauţii de la bordul Spaţiei Staţiale Internaţionale (SSI). Asta deoarece SSI orbitează la o altitudine de 402 kilometri. Cea mai apropiată insulă se află la o distanţă mult mai mare. 
 
Citeşte continuare pe Go4it
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase