Home » Știință » VIDEO. În creierul oamenilor există un modul ”autopilot” real. Cum funcţionează acesta

VIDEO. În creierul oamenilor există un modul ”autopilot” real. Cum funcţionează acesta

Publicat: 30.10.2017
S-a întâmplat de multe ori ca activităţile de rutină, precum spălatul vaselor sau condusul maşinii până acasă, să nu necesite prea mult efort. Scanările la nivelul creierului au arătat că atunci când mintea „călătoreşte”, se schimbă pe „pilot automat”, permiţându-ne să îndeplinim sarcinile cu uşurinţă, fără să ne gândim la ele.

Autopilotul pare să funcţioneze cu ajutorul unui set de structuri cerebrale numite DMN (default mode network), care a fost descoperit în anii ’90, atunci când analizele au arătat că există o anumită activitate cerebrală în creier chiar şi atunci când oamenii nu făceau nimic, scrie New Scientist.

Studiul de faţă realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea York şi Universitatea Cambridge a ajuns la concluzia că există activitate în creier chiar şi atunci când nu ne punem mintea la contribuţie în mod conştient.

Pentru a investiga fenomenul, cercetătorii au rugat cei 28 de voluntari care au participat la studiu să joace un joc de cărţi în timp ce li se scana creierul. În joc, fiecare persoană avea patru cărţi. Apoi li se dădea a cincea şi erau rugaţi să o asocieze cu una dintre cele patru, fără să li se spună după ce criteriu – nu ştiau că trebuie pusă în funcţie de culoare sau număr. Prin încercări şi eşecuri, fiecare persoană şi-a dat seama după câteva runde. În timpul acestei prime faze, activitatea cerebrală indica tiparele întâlnite în procesul de învăţare.

Pe măsură ce jocul a continuat, iar participanţii s-au obişnuit cu jocul, activitatea cerebrală semăna cu cea care folosea DMN-ul. De asemenea, răspunsurile au devenit mai rapide şi mai precise.

Acest lucru sugerează că, atunci când ne „oprim”, creierul intră „pe pilot automat”, care ne permite să realizăm sarcinile fără să ne gândim prea mult la ele. Mai mult decât atât, putem deveni mai precişi şi mai eficienţi pe pilot automat.

În experiment, persoanele ale căror structuri DMN sunt mai puternic conectate s-au descurcat mai bine în jocul de cărţi, având o activitate mai coordonată – cu cât DMN-ul unei persoane este mai bine legat, cu atât pilotul automat este mai bun.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Activitatea creierului poate fi afectată de sedentarism şi de munca la birou: e nevoie de schimbarea modului de viaţă

Nu doar mărimea creierului a avut un rol esenţial în dezvoltarea inteligenţei la oameni

Creierul uman nu poate identifica această culoare

Viitorul este aici! Cercetătorii au inventat un cip care poate fi implantat în creier

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase