Home » Știință » Piramida care levitează cu puterea minţii la Liminal, festival pionier în România

Piramida care levitează cu puterea minţii la Liminal, festival pionier în România

Publicat: 30.10.2017
Telefonul public care generează poeme după ce ai introdus cardul bancar, piramida care levitează cu puterea minţii privitorului, incursiuni audio intr-un viitor foarte, foarte îndepărtat şi design speculativ care evidenţiază discriminarea sau abuzul de putere - acestea sunt câteva dintre proiectele pe care Liminal, primul festival de artă, ştiinţă şi tehnologie din România le aduce în faţa publicului săptămâna aceasta.

Festivalul Liminal debutează marţi, 31 octombrie, la ora 18, cu vernisajul expoziţiei “The Good Life”, în aula Palatului Cantacuzino. Un spaţiu rar accesibil publicului larg, cu o arhitectură somptuoasă de început de secol XX, aula găzduieşte o expoziţie fără precedent în România. “The Good Life” reuneşte proiecte bazate pe cercetare ale unor artişti contemporani transdiciplinari din România, Marea Britanie şi Canada şi îşi propune să deschidă un dialog cu privire la ce înseamnă o viaţă bună în contextul integrării noilor tehnologii.  

Cum ne schimbă tehnologia viaţa?

“Jucăuşe, autoironice, escapiste şi critice, lucrările prezente în expoziţia The Good Life investighează relaţia complicată pe care o avem cu tehnologia – raporturile de putere dintre oameni şi maşini, ataşamentul pe care îl dezvoltăm faţă de anumite tehnologii şi felul în care ar trebui să ne raportăm la acestea pentru a ne construi o viaţă mai bună”, spune Cătălina Bolozan, curatoarea festivalului Liminal.

În cadrul expoziţiei The Good Life pot fi descoperite instalaţii precum cea creată de laboratul de artă şi tehnologie Modulab special pentru arhitectura aulei din Palatului Cantacuzino. Lumina este folosită pentru a indica şi a ascunde în acelaşi timp, într-un mod interactiv, detalii semnificative ale arhitecturii sălii de expoziţie.

Lucrarea “Automated Poetry Machine” a artistului scoţian Alan Brown reprezintă un “automaton”: un hibrid între un telefon public şi un bancomat. Maşina foloseşte datele cardului bancar pentru a genera poeme asemănătoare celor dadaiste şi este un exemplu de “device-art”, o formă de arta în care tehnologia, arta şi designul converg.


“Disobedient Electronics: Protest” de Garnet Hertz (artist, profesor universitar şi fondator al centrului de cercetare The Studio for Critical Making al Universităţii de Arte şi Design Emily Carr din Vancouver) este un proiect editorial ce reuneşte lucrări speculative de design cu un conţinut critic ce îşi doreşte să evidenţieze nedreptatea, abuzul de putere şi discriminarea.

Prima conversaţie Liminal

Liminal Talks este al doilea eveniment al festivalului care va reuni o selecţie internaţională de artişti, teoreticieni şi practicieni din diverse discipline şi nişe tehnologice şi va avea loc joi, 2 noiembrie, la Point, de la ora 19. Conversaţia va fi moderată de Ioana Calen şi Cătălina Bolozan, alături de invitaţii serii: Ştefan Tiron (The Space Agency for Nocturnal Journeys to the Origins of the Universe), Maria Guţă (World VR Forum), Constantin Vică (Centrul de Cercetare în Etică Aplicată), Abby Rose (Tech for Good Global) şi Rachel Uwa (School of Machines, Making and Make Believe).

“Liminal este un festival unic atât prin formatul evenimentelor, cât şi prin conţinutul pe care îl propunem publicului: conturarea unor contexte în care teoria se îmbină cu ficţiunea pentru a genera o experienţă culturală autentică, ce face trimitere la impactul tehnologiei asupra conştiinţei”, spune Ioana Calen, fondatoarea festivalului Liminal şi co-fondator Modulab.

În cadrul aceluiaşi eveniment, participanţii vor putea să-şi testeze „puterea minţii” cu ajutorul unei instalaţii interactive unicat. Utilizatorilor li se montează o cască neuronală (electro-encefalograf) ce le captează activitatea cerebrală astfel încât aceştia vor putea controla un obiect fizic ce levitează, la propriu. Cel care are puterea de concentrare cea mai mare va reuşi să împingă obiectul în jumătatea de „teren” a adversarului. Aceasta este una dintre aplicaţiile pe care Modulab le-a realizat cu casca neuronală pentru a scoate în evidenţă aspectele ascunse ale felului în care creierul uman operează în diferite situaţii.  

Liminal se încheie cu Hackatonul de teraformare care va avea loc la Modulab, pe 3-5 noiembrie. De-a lungul weekendului, concurenţii înscrişi deja vor forma echipe şi vor dezvolta hack-uri de teraformare cu scopul colonizării altor planete din sistemul solar. Cele mai bune proiecte vor putea fi văzute într-o expoziţie viitoare. Premiul cel mare este în valoare de 1000 de euro şi va fi acordat după ce juriul Modulab testează toate proiectele.

Mai multe informatii se pot găsi la: www.liminal.ro şi www.modulab.ro. Pagina de Facebook Liminal.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase