Home » Știință » Marii afacerişti din industria zahărului au ascuns cercetările privind afecţiunile grave la care se expun oamenii atunci când consumă produse dulci

Marii afacerişti din industria zahărului au ascuns cercetările privind afecţiunile grave la care se expun oamenii atunci când consumă produse dulci

Marii afacerişti din industria zahărului au ascuns cercetările privind afecţiunile grave la care se expun oamenii atunci când consumă produse dulci
Publicat: 26.11.2017
Mai multe dovezi sugerează că membrii din industria zahărului au suprimat cercetările ştiinţifice din SUA care asociau consumul de zahăr cu bolile de inimă şi cancerul la vezica urinară în cazul şoarecilor.

Sugar Research Foundation, grupul care a finanţat cercetarea, a încheiat rapid cercetarea şi nu a publicat rezultatele. Science Alert notează că zahărul este mult mai periculos decât grăsimile pentru omul modern. 

Timp de zeci de ani, lobbyişti din companiile de fabricare a zahărului au infirmat legătura dintre zahăr şi cancer, descoperită în cadrul cercetărilor. Atunci când un studiu din 2016 a dezvăluit faptul că şoarecii cu diete bogate în zahăr au dezvoltat mult mai rapid cancer mamar, Sugar Association (unul dintre cele mai mari grupuri de lobby din industrie) a declarat că rezultatele sunt ”exagerate”. Grupul a insistat asupra faptului că ”nu există nicio legătură directă între ingerarea zahărului şi cancer”.

Medicii şi cercetătorii susţin că membrii industriei de zahăr au ţinut ascunse intenţionat detalile privind legătura dintre zahăr şi anumite boli. Un nou studiu publicat în jurnalul PLOS Biology dezvăluie modul în care Sugar Association a suprimat descoperirile ştiinţifice ale efectelor groaznice pe care zahărul le avea asupra şoarecilor în urmă cu 50 de ani. 

Raportul detaliază rezultatele a două studii nepublicate, unul denumit Proiectul 256, finanţat de lobbyişti din domeniu în 1960 . Ambele prezentau efectele hrănirii şoarecilor cu zahăr. Rezultatele studiului au dezvăluit că după consumul de zahăr, riscul apariţiei atacurilor de cord, a boilor cardiace şi a nivelului de trigliceride din sânge era crescut. 

În cadrul unei declaraţii, Sugar Association a negat afirmaţiile, spunând că studiul este doar ”o sumă de speculaţii despre evenimente care au avut loc în urmă cu 50 de ani, realizate de un grup de cercetători şi finanaţat de critici ai industriei zahărului”.

Anul trecut, alt raport sugera că Sugar Association a plătit trei cercetători din cadrul Harvard în 1967 pentru a realiza studii în care zahărul să nu pară atât de nesănătos şi să dea vina mai mult pe grăsimile din alimentaţia oamenilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase