Home » Știință » Prof. dr. Alexandru Blidaru vorbeşte despre cancerul la sân. Ce soluţii există în prezent

Prof. dr. Alexandru Blidaru vorbeşte despre cancerul la sân. Ce soluţii există în prezent

Prof. dr. Alexandru Blidaru vorbeşte despre cancerul la sân. Ce soluţii există în prezent
Publicat: 19.01.2018
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, şeful secţiei Chirurgie Oncologică de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti, este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din România în tratarea cancerului de sân. Ne-am întâlnit la sfârşitul anului trecut şi am stat de vorbă despre istoria acestei maladii, dar şi despre soluţiile disponibile la ora actuală, destinate tratării cancerului de sân.
CSÎD: Ce ne puteţi spune despre istoria cancerui mamar?
 
Prof. dr. Alexandru Blidaru: Am cumpărat de la un anticariat acum 20-30 de ani o teză de diploma sau de doctorat, făcută la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti acum vreo 100 de ani, dacă nu şi mai mult, şi pe care am citit-o şi care mi s-a părut extrem de interesantă ca lectură pentru că vorbea despre diferite cauze posibile ale cancerului mamar, diferite tratamente, diferite tipuri de chirurgie.
 
CSÎD: Soluţiile erau atunci exclusiv chirurgicale?
 
Prof. dr. Alexandru Blidaru: Nu. Legat de cauzele de apariţie, m-am gândit dacă peste 100 de ani o să pară ridicol ceea ce ştim azi despre cancer. Presupusele cauze de acum 100 de ani erau legate de infecţii, de nespălat, de lovituri, de tot felul de teorii. Şi m-am gândit că poate peste ceva vreme, vor părea la fel de deplasate şi ridicole lucrurile pe care le ştim acum.
 
Cât priveşte istoria cancerului mamar, cea a chirurgiei începe la sfârşitul secolului 19 şi e legată de chirurgul Halsted şi de operaţia care îi poarta numele. Din fericire, aceasta e istorie în mare parte din lume, o astfel de operaţie nu se face decât rar. Din păcate, însă, încă se mai face mastectomie, adică extirparea sânului şi din păcate, la noi, se face mult.
 
Citeşte continuarea pe CSID
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase