Home » Știință » ”Odderon”, quasiparticula subatomică pe care fizicienii au descoperit-o după 48 de ani de cercetări

”Odderon”, quasiparticula subatomică pe care fizicienii au descoperit-o după 48 de ani de cercetări

”Odderon”, quasiparticula subatomică pe care fizicienii au descoperit-o după 48 de ani de cercetări
Publicat: 05.02.2018
În tunelurile ce se întnd pe o distanţă de 27 de kilometri aflate în subteranul graniţei dintre Franţa şi Elveţia cercetătorii colaborează pentru a realiza experimente cu ajutorul unuia dntre cele mai puternice instrumente ştiinţifice, acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC). Prin ciocnirea protonilor care călătoresc cu viteza luminii, fizicienii descoperă aspecte fundamentale ale materiei din univers.

În prezent, o echipă de fizicieni a descoperit dovezi ale existenţei unei quasiparticule subatomice denumite ”odderon”. Conform Science Daily, până în prezent existenţa acesteia a fost doar teoretizată. ”Am căutat-o încă din 1970,” afirmă Christopher Royon, profesor din cadrul Universităţii din Kansas. 

În cadrul acestui experiment cu particule au existat coliziuni în care protonii au rămas intacţi. În experimentele anterioare, cercetătorii au detectat coliziuni în care un număr egal de gluoni (particulă subatomică) au fost transferaţi între diferiţi protoni. 

”Protonii interacţioneză precum două camioane ce transportă autovehicule. Dacă cele două camionae se ciocnesc, după impact cele două camioane se vor afla în acelaşi loc, dar maşinile de pe acestea nu vor mai fi la bordul camioanelor,” a declarat Timothy Raben, specialist în particule din cadrul Universităţii din Kansas. 

În cadrul lucrării, specialiştii sugerează că au putut observa existenţa unui număr straniu de gluoni fără ca quarci acestora să fie transferaţi în timpul coliziunii. ”Până în prezent, modelele anterioare au sugerat existenţa unei perechi de quarci mereu prezenţi într-un număr egal. În cadrul experimentului recent, am descoperit existenţa a doi, patru până la şase gluconi în plus,” a declarat Royon. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase