Home » Știință » FOTO. Luna nouă ”va lua o gură” din Soare. O eclipsă parţială de Soare va avea loc pe 15 februarie

FOTO. Luna nouă ”va lua o gură” din Soare. O eclipsă parţială de Soare va avea loc pe 15 februarie

Publicat: 15.02.2018
Eclipsa parţială de Soare va avea loc în zona sudică a Oceanului Pacific şi a Oceanului Atlantic, putând fi văzută, cu diferite magnitudini şi obscuraţii, în sudul Americii de Sud (Chila, Argentina, Uruguay, Insulele Falkland, sudul extrem al Braziliei şi sudul extrem al Paraguayului) şi, de asemenea, peste Antarctica. La orele regiunilor, eclipsa va avea loc după-amiaza târziu şi seara, în jurul orelor 18-20. Pentru locuitorii acelei zone, va fi o ocazie bună de a face o seară de vară mai specială (dacă, desigur, nu va fi înnorat).

Pe o scară geografică mai mare, eclipsa parţială a soarelui începe în sudul Oceanului Pacific, iar penumbra se va deplasa către est, unde se va termina după patru ore peste sudul Oceanului Atlantic, scrie earthsky.org.

Animaţia de mai jos ajută mai bine la ilustrarea traseului parcurs de eclipsa din 15 februarie. În aceasta, fiecare zonă acoperită de bucla întunecată, va fi în penumbră, adică va vedea un anumit grad din eclipsa parţială.

Credit: earthsky.org/NASA

Imaginea de mai jos arată diferitele magnitudini (procentul din diametru Soarelui acoperit de Lună) şi obscuraţii (procentul din aria Soarelui acoperită de Lună). Practic, cu cât cineva este mai la sud, cu atât va vedea o parte mai mare acoperită din Soare.

Credit: earthsky.org/Fred Espenak

Spre exemplu, în Buenos Aires, Argentina, magnitudinea va fi de 7,6%, iar obscuraţia de 2,4%, pe când în Stanley, Insulele Falkland, magnitudinea va fi de 39,8% şi obscuraţia de 27,7%. În Insulele Falkland, eclipsa parţială va începe la ora 17:46 (22:46, ora României), va atinge maximul la 18:42 (23:42, ora României) şi se va termina la 19:34 (00:34, ora României).

O eclipsă solară (parţială sau totală) poate avea loc doar de Lună Nouă, dar, deşi în 2018 vor fi 12 astfel de evenimente, vor avea loc doar trei eclipse solare (15 februarie, 13 iulie şi 11 august), toate fiind parţiale. Acest lucru se datorează faptului că satelitul nu se află perfect aliniat cu Pământul şi Soarele pe axa nord-sud. În cazul din 15 februarie, Luna acoperă doar partea nordică a discului solar, punând în penumbră sudul extrem al emisferei sudice a Terrei.

Animaţia cu eclipsa de pe Insulele Falkland şi evenimentul live pot fi urmărite aici.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Când vom putea vedea din România eclipsa totală de lună. Iată cele mai importante fenomene astronomice din 2018

ECLIPSĂ totală de Soare, în 21 august: Ce se întâmplă pe parcursul fenomenului astronomic rar. Primele imagini cu eclipsa – VIDEO

ECLIPSA totală de Soare 2017. Momentul în care soarele a fost acoperit de lună. VIDEO

Trei experimente care vor avea loc în timpul eclipsei totale de Soare din 21 august

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase