Home » Știință » Dormio, dispozitivul ce îţi permite să-ţi controlezi visele

Dormio, dispozitivul ce îţi permite să-ţi controlezi visele

Dormio, dispozitivul ce îţi permite să-ţi controlezi visele
Publicat: 02.05.2018
Cercetătorii au creat o maşinărie ce îţi permite să-ţi controlezi visele. Denumit Dormio, dispozitivul exploatează o etapă semi-lucidă a somnului cunoscută şi cu denumirea de hipnagogie. Cercetătorii speră ca prin intermediul controlării viselor semi-lucide vor putea ajuta la iniţierea gândurilor creative.

Dispozitivul a fost creat de Adam Horowitz şi colegii săi din cadrul MIT Media Lab. Conform Mail Online, acesta este alcătuit din două părţi o mănuşă purtată de către persoana care doarme şi un robot ce influenţează prin cuvintele pe care le difuzează gândurile persoanei. 

Senzorii din palmă şi scalp monitorizează momentul în care persoana ajunge în somn profund. Utilizatorul trebuie să strângă pumnul pentru a pune presiune pe senzor. Atunci când acesta detectează că persoana este relaxată şi undele lor cerebrale se schimbă, robotul începe să emită sunete. Cercetătorii din cadrul MIT au ţinut opt subiecţi într-o stare prelungită de vis semi-lucid. Conform rezultatelor lui Horowitz, toţi subiecţii au declarat că au văzut cuvintele rostite de robot în timpul somnului. ”Avem un sistem funcţional de controlare a viselor,” a declarat Horowitz. 

”Hipnagogia sau halucinaţiile sunt o stare normală a conştienţei din timpul traziţiei dintre treaz şi adormit,” a declarat Vladas Noreika, psiholog din cadrul Cambridge. Cercetătorii sugerează că dispozitivul ar putea dezvolta creativitatea persoanelor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase