Home » Știință » Ai ucide un om pentru a salva alţi cinci? O astfel de dilemă etică a fost testată în ”viaţa reală” în premieră

Ai ucide un om pentru a salva alţi cinci? O astfel de dilemă etică a fost testată în ”viaţa reală” în premieră

Ai ucide un om pentru a salva alţi cinci? O astfel de dilemă etică a fost testată în ”viaţa reală” în premieră
Publicat: 26.05.2018
Este denumită ''trolley problem'' şi reprezintă de fapt o dilemă etică în care este testat cât de departe ai merge pentru a salva vieţile unor oameni, chiar şi dacă acest lucru ar însemna să ucizi o persoană.

În prezent, cercetătorii au testat faimoasa dilemă în cadrul unui experiment care a inclus 200 de persoane, şoareci cobai, aflaţi în cuşti, şi şocuri electrice, notează Science Alert. 

Dacă nu cunoaşteţi ideea de ”trolley problem”, iată unul dintre exemplele clasice: Imaginează-ţi că vezi o cale ferată pe care sunt legate cinci persoane şi un tren care se apropie către aceştia. Vestea bună este că prin simpla acţionare a unei manete poţi redirecţiona trenul şi îi poţi salva pe cei cinci oameni. Există însă o problemă Pe cealaltă şină este legată o singură persoană, iar dacă intervi şi încerci să-i salvezi pe cei cinci oameni, vei omorî cealaltă persoană. În cazul acestei dileme există nenumărate rezolvări şi variante. 

În cadrul unui experiment în care au participat 200 de voluntari, fiecăruia i-a fost prezentată o situaţie cu o alegere dificilă. În cadrul laboratorului, o maşinărie cu electroşoc era conectată la două cuşti separate. Într-una dintre cuşti erau cinci şoareci, iar în cealaltă cuşcă era un singur şoarece. Participanţilor le-a fost spus că au 20 de secunde la dispoziţie să ia o decizie. Dacă aceştia nu acţionau un şoc electric puternic ar fi electrocutat cuşca cu cei cinci şoareci. Însă dacă apăsau pe un singur buton şocul electric ar fi fost administrat cuştii ce conţinea un singur şoarece. Deşi doza de electricitate nu era letală, participanţilor nu le-a fost dezvăluit acest lucru niciodată în timpul experimentului. 

În cele din urmă, 84% dintre participanţi au apăsat butonul şi au electrocutat cuşca ce conţinea un singur şoarece. În cadrul unui alt experiment de acest tip în care însă a constat doar într-o întrebare ipotetică a ceea ce ar fi făcut într-un caz asemănător doar 66% au afirmat că ar fi ales să elecrocuteze cuşca cu un singur şoarece. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase