Home » Știință » Un nou studiu arată adevăratul pericol al înţepăturilor de ţânţar. La ce ne expun aceste insecte

Un nou studiu arată adevăratul pericol al înţepăturilor de ţânţar. La ce ne expun aceste insecte

Un nou studiu arată adevăratul pericol al înţepăturilor de ţânţar. La ce ne expun aceste insecte
Publicat: 26.05.2018
Un studiu recent al cercetătorilor de la Baylor College of Medicine a arătat că sistemul imunitar se schimbă în urma înţepăturilor ţânţarilor, ducând la posibilitatea apariţiilor unor boli.

Cu ajutorul experimentelor pe şoareci modificaţi genetic pentru a avea celule T umane, savanţii au măsurat efectul salivei ţânţarilor asupra sistemului imunitar, oferind o posibilă explicaţie pentru modul în care unele boli transmisibile se răspândesc atât de uşor prin corp, relatează Science Alert.

După doar şase ore după ce au fost înţepaţi, şoarecii au produs mai multe celule T citotoxice care atacau celulele infectate şi mai puţine celule T cu rol de reglare a sistemului imunitar.

După o zi, celulele T normale erau în creştere în timp ce alte tipuri de celule T erau în descreştere, indicând un răspuns contra-inflamator care potolea creşterea iniţială.

După şapte zile, lucrurile au devenit cu adevărat interesante: echipa a observat că un tip de celulă T numit „dublu pozitiv” apărea din nou la niveluri ridicate în sânge, piele şi măduvă osoasă. Celulele T cu rol în reglare erau din nou la niveluri scăzute, precum şi alte celule albe, fiind implicate un amestec de răspunsuri inhibitoare şi de activare.

Cele câteva sute de tipuri de proteine găsite în saliva ţânţarului păreau să manipuleze sistemul imunitar într-o manieră care nu avea sens dacă acesta doar lupta împotriva patogenilor. Chiar dimpotrivă, se pare că aproape sistemul imunitar oferea o mână de ajutor.

De aceea, există motive pentru a suspecta că saliva ţânţarilor poate ajuta unii patogeni să infecteze gazde şi să se deplaseze printr-o populaţie, dar până la acest studiu, dovezile în acest sens au fost puţine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum arată „atacul” unui ţânţar văzut la microscop? (VIDEO)

De ce unii oameni sunt muşcaţi mai des de ţânţari? Iată explicaţia ştiinţifică şi modul în care îi putem evita!

Remedii rapide pentru înţepături de ţânţari

Înţepăturile acestui ţânţar provocă infecţii letale la nivelul creierului. Care sunt măsurile de precauţie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase