Home » Știință » Efectele dramatice ale dependenţei de droguri asupra creierului au fost în sfârşit scoase la iveală

Efectele dramatice ale dependenţei de droguri asupra creierului au fost în sfârşit scoase la iveală

Efectele dramatice ale dependenţei de droguri asupra creierului au fost în sfârşit scoase la iveală
Publicat: 01.07.2018
Creierele dependenţilor de opioide, examinate după deces, conţin cu 50% mai multe celule nervoase care eliberează o moleculă numită orexin, comparativ cu cei care nu au luat droguri. Creşterea nu a venit de la noi celule nervoase care s-au născut, ci ca rezultat al neuronilor neactivaţi care par să pună în funcţiune maşinăria de produs orexin ca răspuns la drogurile care provoacă dependenţă.

Descoperirea, publicată recent în Science Translational Medicine, confirmă studiile care sugerează că orexinul, un compus care controlează starea de veghe şi excitarea, poate fi de asemenea implicat în dependenţa de droguri, scrie Science News.

Noul studiu, spre deosebire de alte abordări, arată schimbările în neuronii generatori de orexin ca răspuns la utilizarea drogurilor. „Sugerează posibilitatea ca o parte din motivul pentru care este atât de grea renunţarea la droguri să fie schimbările din creier”, a precizat Jerome Siegel de la UCLA, co-autor al studiului.

O analiză a patru creiere a persoanelor dependente de heroină şi alte opioide indică faptul că numărul ridicat de neuroni de acest tip sunt legaţi tocmai de consumul acestor substanţe. Creierele dependenţilor aveau în medie 54% mai mulţi neuroni producători de orexin decât creierele persoanelor din grupul de control.

Experimentele care au urmat asupra şoarecilor au arătat că morfina, atunci când este administrată rozătoarelor timp de două săptămâni, a crescut numărul acestor neuroni.

Totuşi, există şi o veste bună. Cu un dozaj adecvat şi cu monitorizare, opioidele pot reprezenta un tratament eficient pentru persoanele care suferă de narcolepsie, o condiţie care afectează somnul şi are la bază o lipsă de orexin în creier.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai devastatoare droguri care creează dependenţă nu sunt nici pe departe cele ilegale, precum heroina sau cocaina

Efectele devastatoare ale consumului de droguri (VIDEO)

De la medicamente la droguri ilegale. Istoria consumului de plante halucinogene

Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: ”Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase