Home » Știință » Eta Carinae, cel mai luminos sistem stelar, transmite raze cosmice către Pământ

Eta Carinae, cel mai luminos sistem stelar, transmite raze cosmice către Pământ

Eta Carinae, cel mai luminos sistem stelar, transmite raze cosmice către Pământ
Publicat: 08.07.2018
În cadrul unui nou studiu în care au fost utilizate date colectate de telescopul spaţial NuSTAR, operat de NASA, a fost descoperit că Eta Carinae, cel mai luminos şi masiv sistem stelar, aflat la aproximativ 10.000 de ani lumină, transmite către Pământ raze cosmice.

,,Undele unei stele ce explodează pot accelera particulele din razele cosmice la viteze asemănătoare cu cele ale luminii. Procese similare au loc şi în alte tipuri de medii extreme, iar Eta Carinae este unul dintre ele”, a declarat astrofizicianul Kenji Hamaguchi, din cadrul Goddard Space Flight Center. 

Phys notează că astronomii ştiau de existenţa acestor raze cosmice a căror energie poate ajunge la 1 miliard de electronvolţi (eV) provin din afara Sistemului Solar. Însă deoarece aceste particule conţin o încărcătură electrică îşi schimbă cursul atunci când întâlnesc un câmp magnetic. 

Eta Carinae este localizată la 7.500 de ani lumină, în sudul constelaţiei Carina. Sistemul conţine perechi de stele masive ce au o orbită stranie ce se încheie la aproximativ 5,5 ani. Masele lor sunt de 30 până la 90 ori mai mari decât cea a Soarelui, însă se află la o distanţă realativ redusă una faţă de cealaltă, de 225 milioane de kilometri. 

,,Ambele stele din Eta Carinae trasmit vânturi stelare puternice”, a declarat Michael Corcoran, din cadrul Goddard Space Flight Center. Pentru a analiza modifcările razelor gamma, specialiştii au apelat la telescopul spaţial NuStar, ce poate analiza raze X cu o energie uriaşă. Prin intermediul noilor date, cât şi a celor din arhive, specialiştii au descoperit că razele X cu energie redusă provin din coliziunea dintre vânturile stelare, unde temperaturile trec de 40 de milioane de grade Celsius. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase