Home » Știință » Alfred Alberts, ”eroul necunoscut” ce a dezvoltat primul medicament pentru scăderea nivelului de colesterol

Alfred Alberts, ”eroul necunoscut” ce a dezvoltat primul medicament pentru scăderea nivelului de colesterol

Alfred Alberts, ”eroul necunoscut” ce a dezvoltat primul medicament pentru scăderea nivelului de colesterol
Publicat: 06.07.2018
Alfred W. Alberts este unul dintre eroii necunoscuţi ai dezvoltării primei statine ce scade colesterolul din SUA. Acesta a murit pe 16 iunie în Fort Collins, Colorado, la vârsta de 87 de ani.

Fiul său, Eli, a confirmat zilele trecute moartea bărbatului. Alberts a suferit un atac de cord cu două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală by-pass. Conform NY Times, povestea lui Alberts este cu totul diferită faţă de a altor cercetători. Şi-a început cariera ca tehnician de laborator, însă în scurt timp a ajuns la acelaşi nivel cu cercetători precum P. Roy Vagelos, un biochimist ce a devenit director al Merck, o companie farmaceutică uriaşă. 

„A fost mâna mea dreaptă. Eram mai mult ca fraţii”, a afirmat dr. Vagelos. La sfârşitul anului 1970, Alberts a descoperit compusul chimic ce a dus la crearea lovastatinului, unul dintre remediile pentru colesterol crescut. Însă nici măcar ceilalţi cercetători din domeniu nu ştiau cu exactitate cine era Alberts. „Nu a căutat niciodată să devină o persoană publică. Nu a vrut nciodată atenţia, era o persoană timidă”, a declarat laureatul Premiului Nobel dr. Michael S. Brown, din cadrul Universităţii din Texas. 

Ca rezultat, adaugă el, „nu a primit niciodată recunoaştere pentru ce a creat”. În momentul descoperiririi realizate de Alberts, cardiologii şi specialiştii în sănătate nu puteau ajuta persoanele cu un nivel crescut de colesterol. Alimentaţia şi exerciţiile fizice aveau efecte minime, în cele mai bune cazuri. Deşi existau unele medicamente, produceau efecte adverse. Însă din 1964, cercetătorii au început să înţeleagă nevoia unui medicament mai bun. Dezvoltarea lui depindea de descoperirea unui compus care să blocheze secretarea enzimei HMG-CoA. Cu cât există mai multe enzime în regiune, cu atât se creează mai mult colesterol. 

Alberts a descoperit un compus secretat de către aspergillus, o ciupercă. Compusul s-a dovedit a fi eficient atât în studiile de laborator, cât şi în testele pe animale, iar la scurt timp Merck a început şi testele pe oameni. Compusul a avut efectul dorit, scădea nivelul de colesterol LDL. 

Lovastatinul, primul statin de pe piaţă, a fost aprobat în SUA în 1987, chiar şi Albert ce avea un nivel ridicat al colesterolului şi-a administrat medicamentul. „În spatele fiecărui medicament se află eroi”, a declarat dr. Brown, iar Alberts a fost „un erou neobişnuit” al lovastatinului. 

Alfred Williams Alberts s-a născut în Manhattan pe 16 mai 1931 şi a crescut în Brooklyn. La 21 de ani a întâlnit-o pe Helena Cuba ce avea 17 ani. Cei doi s-au căsătorit doi ani mai târziu. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase