Home » Știință » A fost descoperită o nouă formă ce s-a asuns până acum în celulele noastre

A fost descoperită o nouă formă ce s-a asuns până acum în celulele noastre

Publicat: 02.08.2018
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Sunt aproximativ 2 metri pătraţi care acoperă corpul unui adult, iar la bază nu are forma pe care o cunoaştem.

Cercetătorii au descoperit o formă geometrică cu totul nouă, necunoscută până în prezent de cercetători şi matematicieni care se pare că s-a aflat în tot acest timp în pielea umană. Conform Science Alert, forma a fost descoperită în celulele epiteliale

Acestea sunt printre cele mai importante celule ce ajută la dezvoltarea structurilor din embrion care devin în cele din urmă organe ale corpului. Până în prezent cercetătorii nu au înţeles cu exactitate forma individuală a celulelor epiteliale. Însă, recent prin intermediul simulărilor computerizate ale modelelor 3D, specialiştii au ajuns la descoperirea unei noi forme. 

Sursa: Universitatea din Sevilla

„În cadrul testelor, rezultatele pe care le-am obţinut s-au dovedit a fi stranii. Modelele computerizat ne-au arătat că nu este vorba doar despre o curbare a ţesutului, existenţa unor coloane şi a unor forme turtite”, a declarat bioinginerul Javier Buceta din cadrul Universităţii Lehight. 

În afară de acestea Buceta a observat o formă cu totul nouă. Seamănă cu prismă, însă în timp ce un capăt este compus din cinci unghiuri al doilea are şase unghiuri. „Spre suprinderea noastră forma nu are o denumire matematică”, a declarat Buceta. 

Echipa a denumit noua formă „scutoid”, deoarece aduce aminte de forma superioară a toracelui unor insecte, denumit „scutellum”. Echipa susţine că forma ajută la eficientizarea energiei în momentul în care celula se curbează. „Atunci când ţesutul se curbează tinde să minimalizeze consumul de energie pentru a fi mai stabilă”, a declarat biologul Luisma Escuaderp din cadrul Universităţii din Sevilla, Spania. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase