Home » Știință » Cum se poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Cum se poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Cum se poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice
Publicat: 05.09.2018
O echipă internaţională de cercetători condusă de Peter Collignon de la The Australian National University (ANU) Medical School a găsit că trebuie să avem o abordare mai de ansamblu în ceea ce priveşte combaterea superbacteriilor, nu doar concentrarea pe utilizarea antibioticelor.

Superbacteriile, microorganisme care s-au adaptat la antibiotice, reprezintă o problemă globală majoră, fiind cauza multor decese, informează Medical Xpress.

Noul studiu sugerează că trebuie făcute progrese pentru a controla problema într-un mod până acum neglijat.

Collignon şi echipa sa au analizat motivele care duc la diferenţele de rezistenţă a microbilor din întreaga lume, găsind că nu este vorba doar de cât de mult se folosesc antibioticele (o utilizare crescută duce la o rezistenţă crescută a bacteriilor la aceste substanţe). Factori precum conducerea (corupţia) şi infrastructura (sistemul de salubrizare) au o influenţă mai mare decât se considera anterior.

„În ţările dezvoltate s-a insistat pe consumul de antibiotice ca fiind cel mai uşor de identificat factor care contribuie la rezistenţa bacteriană”, a precizat Collignon. „Reducerea consumului de antibiotice nu va fi suficientă pentru a controla rezistenţa, întrucât răspândirea speciilor şi genelor rezistente la antibiotice pare să fie principalul factor contributiv”, a adăugat savantul.

Acesta este unul dintre primele studii care analizează problema la nivel global, deoarece, până acum, date de o asemenea amploarea nu au fost disponibile. Grupul a analizat factori socioeconomici alături de consumul de antibiotice şi de nivelurile de rezistenţă.

Descoperirile pot avea implicaţii majore inclusiv în ţări dezvoltate precum Australia. Collignon susţine că este nevoie de măsuri care să îmbunătăţească salubrizarea, controlul şi prevenirea infecţiilor, accesul la apă curată şi administraţie mai eficientă pentru a lupta împotriva superbacteriilor. „În continuare avem nevoie de antibiotice, dar trebuie să luăm în considerare şi factorii sociali şi dacă investim într-o infrastructură mai bună în ţările dezvoltate, vom avea multe progrese în scăderea rezistenţei bacteriilor”, conchide cercetătorul.

Studiul a fost publicat în jurnalul Lancet Planetary Health.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Superbacteriile ar putea duce la decesul a 10 milioane de persoane. Cât de departe a ajuns ştiinţa în războiul împotriva lor

Avertisment OMS: O nouă superbacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte în întreaga lume

Medicul care s-a întors din SUA pentru a-i trata pe români ca pe americani

Combinarea antibioticelor cu alte medicamente sau cu unii aditivi alimentari influenţează masiv eficienţa lor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase